Donald Trump udělal z Ivany nejznámější Češku světa!

Ivana Trumpová, autor: Christopher Peterson 3

Autor: ČTK

16. července 2022 11:01

V mládí závodně lyžovala, byla modelkou, poté emigrovala na Západ a dobře se provdala. Zlínská rodačka Ivana Trumpová se díky sňatku s druhým manželem Donaldem Trumpem, který byl americkým prezidentem v letech 2017 až 2021, vyšvihla mezi smetánku, po rozvodu se ale sama stala úspěšnou podnikatelkou.

Po zvolení Trumpa do Bílého domu na podzim 2016 se spekulovalo o tom, že jeho exmanželka by mohla zastávat post velvyslankyně v Česku. Trumpová pro The New York Post řekla, že má pro tuto funkci dobré předpoklady, neboť čeština je její mateřský jazyk a v zemi je známá, a to nejen díky příjmení Trumpová. Tato myšlenka měla zastání i na Hradě, vyslání podnikatelky podporoval prezident Miloš Zeman. Nakonec ale Trumpová možnost stát se diplomatkou odmítla.

Tvrdila, že podstatou jejího úspěchu je sebevědomí a především chuť pracovat. "Vstanu o šesté a celý den tvrdě pracuji. Spím jen čtyři hodiny denně," uvedla před časem. Aktivit měla Trumpová celou řadu - vlastnila síť hotelů, stavěla mrakodrapy, pomocí teleshoppingu prodávala vlastní kosmetiku, oblečení, módní doplňky nebo šperky. O byznysu či o vztazích mezi ženami a muži také pořádala přednášky, psala knihy a sloupky do magazínu, měla i vlastní reality show.

"Donald nebyl bohatý, když jsme se brali. Úspěch byl náš společný. Po rozvodu jsem sice dostala peníze, ale ty jsem rozmnožila nejmíň tisíckrát," řekla Trumpová. Manželé spolu podnikali, stavěli hotely a kasina. I největší Ivanini kritici uznávají, že Donald za své miliardy hodně vděčí právě obchodnímu nadání své exmanželky. Rodinnou idylku ukončil až Trumpův románek s bývalou Miss Georgia Marlou Maplesovou - za dva měsíce šli manželé od sebe.

Ivana po bouřlivém rozvodu vysoudila 25 milionů dolarů, několik domů a roční apanáž šest milionů. Svazek Trumpových trval 14 let (1977 až 1992), po jeho oficiálním konci vyhlásil Trump bankrot. Majetek Trumpové se před několika lety počítal v miliardách dolarů, vlastnila mimo jiné síť hotelů a stavěla mrakodrapy po celém světě - v Dubaji, Kataru, Kostarice či v Austrálii. V roce 1990 byla v USA vyhlášena hoteliérkou roku (manžel jí přitom platil symbolický dolar ročně).

Trumpová, za svobodna Zelníčková, se narodila 20. února 1949 ve Zlíně v rodině architekta. Když u ní rodiče zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ji ve sportovní kariéře. Ve třech letech už stála na lyžích, ve dvanácti byla v reprezentaci. Studovala Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově. Tehdejší Československo jí ale brzy připadalo malé, tak aby mohla odejít na Západ, poprvé se vdala za lyžaře s rakouským pasem Alfreda Winklmayra.

V Kanadě pracovala jako modelka, po příchodu do New Yorku se seznámila s Trumpem, kterého si posléze vzala. Narodili se jim tři děti: Donald junior (44), Ivanka (40) a Eric (38) - všichni potomci mají za sebou praxi v rodinných firmách. Potřetí se Trumpová provdala v roce 1995 za Itala Riccarda Mazzucchelliho, manželství trvalo dva roky. Jejím čtvrtým a posledním mužem byl v letech 2008 až 2009 o 23 let mladší italský model Rossano Rubicondi.

S Trumpem měla Ivana v posledních letech korektní vztahy. Jak přiznala, v prezidentských volbách jej volila a pravidelně spolu hovořili. V roce 2018 pro internetový magazín Page Six ale řekla, že nechce, aby její exmanžel v roce 2020 znovu kandidoval. Trumpovi měli deset vnoučat. Dcera Ivanka je provdaná za realitního podnikatele Jareda Kushnera; oba fungují jako Trumpovi poradci. Mají tři děti. Donald junior má celkem pět potomků a je rozvedený. Nejmladší Eric je ženatý od roku 2014, má dvě děti.

Do Česka se Trumpová ráda vracela, byla například členkou poroty na finále České Miss, objevila se na Plesu v opeře či na mistrovství světa v lyžování v Liberci. V roce 2017 převzala v Praze cenu Ambasador České republiky, kterou uděluje Společnost CZECH TOP 100, při té příležitosti se také na Hradě sešla se Zemanem. V roce 1990 doprovodil Trumpovou na cestě do tehdejšího Československa i Trump, účastnili se tehdy pohřbu jejího otce.

Podnikatelka napsala několik knih, které byly podle ní přeloženy do více než 20 jazyků. Kvůli románu For Love Alone (Sama na lásku) se s ní Trump dokonce v roce 1992 soudil o 25 milionů dolarů; spor ale skončil vzájemným urovnáním. Poslední knihou Trumpové je publikace s názvem Raising Trump (2017, Jak vychovat Trumpa), v níž odhaluje svůj život v komunistickém Československu, manželství a bouřlivý rozvod s Trumpem i výchovu společných dětí.

Témata: Donald Trump Ivana Trumpová