Co když plyn z Ruska dojde? Slovensko už má zásoby, zatímco Česko...

Ilustrační foto

Autor: ČTK

12. července 2022 17:41

Slovensko má v zásobnících uskladněno dostatek zemního plynu na celou příští topnou sezonu, řekl dnes novinářům tamní ministr hospodářství Richard Sulík. Státní plynárny SPP už dříve začaly nakupovat také norský plyn a zkapalněný zemní plyn v zájmu snížení závislosti země na dodávkách suroviny z Ruska. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) požaduje, aby provozovatelé zásobníků plynu naplnili své kapacity do 1. listopadu na 90 procent.

"Mohu oznámit, že Slovensko má plynu dostatek na celou příští topnou sezónu, tedy až do konce března 2023. Tento plyn se nachází v slovenském vlastnictví a je fyzicky na Slovensku v zásobnících," oznámil Sulík.

Dodal, že za stávající situace nedojde k žádným omezením pro odběratele. "Plynu na Slovensku bude dostatek, Slovensko má druhé nejvyšší zásoby plynu v Evropě," uvedl.

Sulík řekl, že Slovensko má v zásobnících uskladněno množství plynu, které odpovídá 49 procentům roční spotřeby země. Podle ministra by země zvládla i případné zastavení dodávek suroviny z Ruska. Německo se obává, že po ukončení stávající údržby plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, plyn tímto potrubím kvůli sporu mezi Ruskem a Západem už nepoteče.

MPO požaduje, aby provozovatelé zásobníků plynu naplnili své kapacity do 1. listopadu na 90 procent. Vyplývá to z návrhu změny vyhlášky o stavu nouze v plynárenství a o způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu. Materiál je nyní v připomínkovém řízení. Naplněnost většiny zásobníků nyní podle dat organizace Gas Infrastructure Europe přesahuje 70 procent.

Změna vyhlášky doplňuje nedávno schválenou novelu energetického zákona, podle které bude stát moci obchodníkům s plynem, kteří nevyužijí rezervovanou kapacitu v zásobních v požadovaném minimálním množství pro dané období, její část odebrat. Nové podmínky mají podle MPO přispět ke zvýšení energetické bezpečnosti České republiky.

Témata: Zemní plyn