Světem hýbe nová mánie! Ženy hromadně sundávají podprsenky, bojují za "svobodu"!

Ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

2. června 2018 12:48

Stále více žen odmítá a odkládá to, co považuje za symbol útlaku: podprsenku. Hnutí #NoBra se pro mnohé stalo ztělesněním každodenního feminismu v praxi. Na facebooku, instagramu se to jen hemží podobnými stránkami.

Vzniklo i hnutí #NoBraChallenge, aby motivovalo ty, které se ještě rozhodujícího kroku neodvážily, upozornil web frankofonního belgického rozhlasu a televize RTBF.

Na internetu se také objevují blogy, jejichž autorky sdílejí zkušenosti z "roku bez podprsenky" či z "pomalé podprsenky", což je zpravidla nevyztužené či bezešvé spodní prádlo, pomáhající hladkému zvládnutí cesty mezi podprsenkou a jejím odložením.

Na všech těchto fórech se vyměňují rady, jak čelit obtěžování těch, kteří ženu bez podprsenky považují za koketu. Hnutí volá na internetu, v práci i na ulici po osvobození prsou od kousku prádla, který považuje za zbytečný a nepohodlný.

Škodí podprsenka zdraví? Kvůli ní má značný počet žen sklon se hrbit. Toto chybné držení těla by podle některých lékařů mohlo vést k dýchacím či trávícím potížím, jako je pálení žáhy.

Profesor Jean-Denis Rouillon z fakultní nemocnice v Besançonu po patnáctiletém výzkumu dospěl k poznatku, že ženy, které nenosí podprsenku, mají postupem věku pevnější prsa i lepší držení těla. Vyrazit ven bez ní by tedy mělo mít samé plusy: ušetříte peníze a ještě si ochráníte zdraví.

Nenošení podprsenky mohou ale někteří lidé vnímat jako nedostatek profesionality v práci. Tento pohled je jasný i na ulici a ve volném čase. Některé ženy se svěřily, že jim bylo jejich oblékání vytýkáno.

V Argentině střední škola potrestala dívku za to, že nenosila podprsenku, což rozpoutalo bouři hněvu. Koncem dubna škola v Buenos Aires poslala domů studentku jménem Bianca s důtkou, kterou museli podepsat její rodiče. O dva dny později se na protest před ministerstvem školství odehrálo velké odhazování tohoto kousku prádla. 

Témata: ženy