Tornádo zasáhlo Lanžhot. Způsobilo škody za miliony

Počasí

Autor: ČTK, stars24.cz

16. června 2022 17:48

Desítky škod za několik milionů korun způsobilo klientům pojišťoven malé tornádo, které v pondělí zasáhlo Lanžhot na Břeclavsku. Zdaleka se tak tyto škody nepřiblížily těm, které před rokem způsobilo tornádo na jižní Moravě. Tehdejší

Pojišťovně Kooperativa z pondělního tornáda a souvisejících bouřek zatím klienti nahlásili 67 škod s odhadovanou škodou přes osm milionů Kč. Nejde tedy podle mluvčího Milana Káni o tak významné škody, jako způsobilo tornádo loni v červnu. Nejvíce škod, 27, je z okresu Břeclav. Jde o poškozená střechy, přístřešky a podobně. "Žádný výrazný nárůst škod z této vichřice už neočekáváme," uvedl Káňa. Česká podnikatelská pojišťovna k této události registruje zatím jednotky škod v objemu přes 300.000 korun.

Generali Česká pojišťovna má aktuálně na Břeclavsku kvůli silnému větru nahlášeno 55 škod za více než milion korun. "Z Lanžhota a bezprostředního okolí klienti nám nahlásili zatím 21 škod, z nichž 11 bylo vyřízeno bez nutnosti prohlídky na místě," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jan Marek. Rozsah pojistných událostí je od těch menších, jako jsou poničené střešní krytiny a části střech nebo poškozené zdi, ploty a fasády, po ty rozsahem větší. "Na rozdíl od loňského tornáda jde ale o škody spíše menšího rozsahu," dodal.

Malé tornádo zasáhlo v Lanžhotě v pondělí asi 30 domů. Podle starosty Ladislava Straky (nez.) se ale přesná výše škod stanoví až po opravách s ohledem na rostoucí ceny stavebních materiálů. Radnice sbírá informace o škodách a zjišťuje, zda mají lidé pojištění.

Malé tornádo o rychlosti zhruba 150 kilometrů za hodinu zasáhlo obec v pondělí večer. Způsobilo škody na domech a na zeleni, nikdo se nezranil. Příští týden uplyne rok od doby, kdy Břeclavsko a Hodonínsko zasáhlo tornádo o rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu, které si vyžádalo šest životů a poškodilo 1200 domů.

Témata: Tornádo Jihomoravský kraj