ZOO Praha stěhovala gorily. Ředitel popsal, jak náročná akce probíhala

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. června 2022 9:18

Pražská ZOO provedla náročnou stěhovací akci, při které přesunula některé gorily do nového pavilonu. O jejím průběhu informoval na sociálních sítích ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Do nového pavilonu vstoupila jako první Shinda, následovali ji Ajabu, Kijivu a Kamba. Stěhování proběhlo podle Bobek velmi rychle, díky přípravě a nácviku s gorilami totiž nebylo nutné použít anestézii. Zvířata nastoupila do transportních boxů sama. 

"Tyto čtyři gorily budou v novém pavilonu doplněny novým samcem a také další samicí. To umožní pokračovat v chovu; Richardova linie je totiž v evropském chovu zastoupena natolik, že již nesmí mít mláďata," vysvětlil ředitel pražské ZOO.

Bobek připomněl, že stěhování se uskutečnilo téměř přesně dvacet let poté, co během povodní 2002 byly gorily za pomoci raftů evakuovány z původního pavilonu. Mezi pracovníky ZOO je stále jeden pamětník. 

V původním pavilonu zůstanou tři samci, konkrétně Richard a jeho synové Kiburi a Nuru. "Jejich evakuace by v případě povodně neměla být na rozdíl od rodinné skupiny příliš komplikovaná. Richard také podstoupil trénink, který umožňuje dát mu v případě potřeby uspávací injekci z ruky," dodal ředitel. 

Témata: ZOO Praha Opice