Boris Johnson hasil jeden skandál za druhým. Které byly během covidu nejvýznamnější?

Boris Johnson

Autor: ČTK, stars24.cz

7. června 2022 14:48

Britský premiér Boris Johnson bude pokračovat v čele vlády, při stranickém hlasování o důvěře dnes večer získal podporu 211 poslanců vládní Konzervativní strany, proti bylo 148. Za sebou má ale řadu skandálů, které provázejí především koronavirové období.

Na začátku loňského prosince se v britských médiích objevily první zprávy o večírcích nejen v Johnsonově sídle v Downing Street během koronavirových uzávěr. Novináři dosud informovali, že od května 2020 do loňského dubna se konalo nejméně deset takových společenských setkání. Šlo o období, kdy v Anglii kvůli pandemii covidu-19 platila přísná omezení mezilidských kontaktů.

Nejnovější informace se týkaly večírku na premiérově zahradě předloni 20. května, kdy byla podle médií pozvána asi stovka lidí a nakonec se jich sešlo 40, mezi něž přišel i samotný Johnson a jeho manželka Carrie. V té době se spolu podle vládních nařízení nesměli stýkat více než dva lidé z různých domácností a to pouze venku při dodržení dvoumetrového rozestupu.

Johnsonovy večírky začala letos v lednu prověřovat i londýnská policie, která předtím vyšetřování této záležitosti odmítala. Premiér uvedl, že rozhodnutí policie věc vyšetřit vítá. Johnson, který se stal premiérem po vyhraných volbách v roce 2019 se slibem dokončit brexit, se 31. ledna omluvil po zveřejnění zprávy z interního vyšetřování večírků v Downing Street.

To ale není jediný skandál. Na začátku tohoto měsíce se objevila informace, Johnson se před rokem neodebral do karantény po kontaktu s nakaženým. Podle deníku měl jít do izolace po natáčení novoročního projevu na konci roku 2020, protože jeden z kameramanů měl pozitivní test. Nakažený prý neměl roušku a od ministerského předsedy byl méně než dva metry.

V lednu přinesla britská televizní stanice ITV informaci, že Johnson měl narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, kdy platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Televize uvedla, že na organizaci večírku, který se konal 19. června odpoledne, se údajně podílela premiérova manželka Carrie. Podle ITV se akce v premiérově sídle v Downing Street zúčastnilo až 30 lidí.

Loni na jaře čelil Johnson skandálu kvůli nepotvrzeným informacím, že v zákulisí na podzim 2020 odmítal zavedení celostátních karanténních opatření. Podle zdrojů v říjnu řekl, že raději nechá vršit mrtvoly po tisících, než aby vyhlásil třetí koronavirový lockdown.

Loni v lednu Johnsona také kritizovali kvůli vyjížďce na kole, kterou podnikl v době plošné uzávěry kvůli šíření koronaviru. Letos v únoru Daily Mirror zveřejnil fotografii, na které je Johnson se třemi zaměstnanci a láhví alkoholu. Podle bulváru byla pořízena 15. prosince 2020, kdy v Londýně kvůli koronaviru platilo přísné omezení shromažďování.

Témata: Boris Johnson