Samosběry jahod jsou v plném proudu. Jak s nimi naložit poté?

Jahody, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. června 2022 20:30

Jahodová sezóna je v plném proudu, mnozí farmáři přitom lidem umožňují si je sami nasbírat za výhodnější cenu. Pokud se na takový samosběr vydáte, může se vám dost dobře stát, že jahod nesbíráte opravdu hodně. Jak s nimi poté můžete naložit?

Můžete si například připravit letní jahodový koláč. Budete potřebovat vyšší plech, pět až šest vajec, stejně lžic vařící vody a krupicového cukru, 8 až 10 lžic polohrubé mouky a asi tři čtvrtě kilogramu jahod.

V míse si nejprve s pomocí mixéru vyšleháme vejce a během šlehání postupně přidáváme vodu, cukr a mouku. Plech si vysypeme strouhankou a piškot pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Pak ho necháme vychladnout a pokapeme šťávou ze sirupu.

Následně očistíme jahody, nakrájíme je na menší kousky a poskládáme na piškot. Poté je zalijeme pudinkovým rosolem ze 400 ml vody, 400 ml jahodového sirupu bez chemických barviv a dvou vanilkových pudinků.

200 ml vody a dvojnásobné množství sirupu nejprve zahřejeme v hrnci, do zbylé studené vody nasypeme pudinkový prášek a za stálého míchání vlijeme do hrnce. Vaříme dvě minuty, poté musíme nechat ztuhnout.

SAMOSBĚR JAHOD: KDE, KDY a JAK? 

Veškeré informace nejen o probíhajících samosběrech v Česku a na Slovensku najdete na stránce Jahodový web. Zatímco farmy inzerují v případě samosběru cenu 70 korun za kilogram jahod, v obchodech činí podle serveru Kupi.cz běžná cena za kilogram zhruba 130 korun. 

Jahody se doporučuje sklízet dopoledne, když jsou už oschlé, ale zároveň stále lehce podchlazené. Natrhané by je pak lidé měli umístit do ledničky či do chladu, aby déle vydržely. 

Témata: Ovoce zemědělci