V 78 letech zemřel legendární basketbalista Jiří Zídek!

Jiří Zídek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. května 2022 12:31

Ve věku 78 let zemřel legendární basketbalista Jiří Zídek starší. Držitel titulu Basketbalista 20. století a první Čech uvedený do Síně slávy FIBA podlehl dlouhé nemoci.

"Český basketbal se dnes zahalil do smutku. Odešel opravdový velikán, jenž už navždy zůstane jednou z nejvýznamnějších basketbalových osobností," uvedla Česká basketbalová federace.

Rodák z Prahy hrál vrcholově v letech 1962 - 1979 a patřil k nejlepším pivotům své doby. S československou reprezentací získal stříbro a bronz na mistrovství Evropy. Se Slavií VŠ Praha byl šestkrát mistrem ligy a v roce 1966 hrál finále Poháru mistrů evropských zemí. O čtyři roky později vyhrál Pohár vítězů národních pohárů.

Zídek startoval na šesti evropských a dvou světových šampionátech. V roce 1972 dosáhl s týmem na olympiádě v Mnichově na osmé místo a byl nejlepším střelcem reprezentace. Celkem odehrál v národním týmu 257 zápasů. Dvakrát byl zvolen nejlepším československým basketbalistou a drží ligový střelecký rekord.

V roce 2001 byl vyhlášen československým basketbalistou 20. století a jako jako jediný Čech byl o sedm let později nominován mezi 50 nejvýznamnějších osobností Euroligy. V roce 2013 byl uveden do Síně slávy ČBF a během MS 2019 se jako vůbec první Čech stal členem Síně slávy FIBA.

"Česká basketbalová federace vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a děkuje Andreji Zídkovi za vše, co pro československý a český basketbal vykonal. Odešel opravdový velikán, jenž už navždy zůstane jednou z nejvýznamnějších basketbalových osobností," uvedla federace.

Témata: Jiří Zídek