Jan Graubner nahradí kardinála Dominika Duku. Od politiků sbírá gratulace

Jan Graubner

Autor: ČTK, stars24.cz

13. května 2022 15:59

Premiér Petr Fiala poblahopřál Janu Graubnerovi ke jmenování pražským arcibiskupem. Ve vyjádření mu popřál hodně sil, moudrosti a Božího požehnání. Třiasedmdesátiletý olomoucký arcibiskup Graubner nahradí kardinála Dominika Duku, který funkci vykonával od roku 2010.

"Blahopřeji arcibiskupu Janu Graubnerovi ke jmenování pražským arcibiskupem. Přeji mu hodně sil, moudrosti a Božího požehnání pro jeho novou službu," napsal Fiala.

"Jako ministr, do jehož resortu patří i vztahy státu a církví, se těším na vzájemnou spolupráci, například v oblasti památkové péče. Volba padla na duchovního, který má zkušenosti s vedením rozsáhlé arcidiecéze," poznamenal ministr kultury Martin Baxa.

Graubnerovi bude v srpnu 74 let, přičemž církevní hodnostáři obvykle funkce opouštějí po dosažení věku 75 let. Na to narážel i bývalý ministr financí a bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek (TOP 09). "Jan Graubner je čestný a statečný muž a zaslouží si modlitby za úspěšnou misi v pozici primase českého. Jenom nevím, zda si zaslouží, aby byl použit jako přechodné řešení," uvedl na twitteru.

Témata: Jan Graubner Petr Fiala (ODS) Martin Baxa