Modrožluté boty a hesla, ať Vladimir Putin odstoupí? I za tohle vás v Rusku zatknou!

Ruská policie, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

2. května 2022 18:58

S pokutou 10.000 rublů (asi 2800 Kč) vyvázl čtyřicetiletý Moskvan, kterého policie zadržela za "nepovolenou demonstraci". Dopustit se jí měl tím, že na sobě měl modro-žluté tenisky, tedy obuv v ukrajinských barvách. O kuriózním případu ještě z počátku března informoval Moskvanův advokát Ilja Utkin.

Policisté tvrdí, že zadržený vykřikoval hesla, ale on sám říká, že šel nakupovat do obchodního domu CUM, kde jej zadrželi. O případu informovala zahraniční média.

Utkin řekl serveru The Insider, že policisté shledali tenisky jeho klienta "prostředkem agitace" a obvinili jej z přestupku "porušení pravidel konání demonstrace". Soud mu pak uložil pokutu, proti které se míní odvolat.

"Od začátku války proti Ukrajině po celém Rusku zadržují ty, kteří tak či jinak hovoří o válce, míru a Ukrajině," poznamenal server a připomněl, že v Moskvě 2. dubna policisté zadrželi muže s balíčkem šunky od firmy Miratorg, přičemž část názvu byla přeškrtnuta, a tak šlo podle nich o mírovou demonstraci. V Iževsku, kde se vyrábějí útočné pušky kalašnikov, policisté shledali protiválečnou demonstrací taneček za doprovodu sovětské písně Pusť vsegda budět solnce.

Obyvatel Novosibirsku čelí hned třem obviněním za jediný plakát vybízející prezidenta Vladimira Putina k odstoupení. V Ivanovu zadrželi strážci zákona muže s plakátem, kde slova nahradily dvě skupiny hvězdiček. Soud si je vyložil ve smyslu "ne válce", a to tím spíše, že pěticípá hvězda bývala "důležitým ideologickým symbolem" Rudé armády.

Témata: Rusko Policie Rusko