Tereza Hlůšková: Jaká byla její cesta pákistánským soudním a vězeňským procesem?

Tereza H. zadržená v Pákistánu 4

Autor: ČTK

12. dubna 2022 18:48

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Nejvyšší soud v Islámábádu vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán. Podívejte se, jaká byla její cesta pákistánským soudním a vězeňským procesem.

Pákistánští celníci zadrželi 10. ledna 2018 na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru Česku Terezu Hlůškovou z Uherského Hradiště, u které nalezli v kufru devět kilogramů heroinu. Nyní 25letá žena byla zadržena poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.

Speciální soud v pákistánském Láhauru vzápětí poslal zadrženou na 14 dní do vyšetřovací vazby. Vazba byla poté soudem několikrát prodloužena.

Pákistánské úřady zadržely 20. ledna 2018 údajného komplice mladé Češky. Muž byl zadržen při razii v Láhauru na základě informací, které Češka vyšetřovatelům poskytla při výslechu. Zadržený podle celní správy obchodoval s nemovitostmi.

Soud s Češkou začal 1. března 2018. Poté bylo soudní stání několikrát odročeno kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti dalších svědků, stávce místních soudců nebo kvůli tomu, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. Dalším důvodem byl například i kriketový turnaj.

V dubnu se souzená rozhodla vyměnit svého právního zástupce, což způsobilo další průtahy. Stání se odročovala například proto, že nový právník obdržel se zpožděním podkladové dokumenty. Češka si nakonec 24. dubna 2018 u soudu v Láhauru vyslechla obvinění z pašování drog. Požadovanou výši trestu ale žalobce tehdy nesdělil. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Oba u soudu vinu popřeli.

Trest 40 měsíců vězení ve věznici s ostrahou a vyhoštění z České republiky na osm let vyměřil v říjnu nepravomocně Krajský soud v Plzni jednadvacetiletému Nikolaji Ivanovovi z Bulharska za vyhrožování teroristickými útoky v Pákistánu, pokud tam nepropustí Terezu Hlůškovou na svobodu. Hrozbu si Ivanov podle soudu nechal v lednu internetovým překladačem přeložit z bulharštiny do angličtiny a text pak odeslal textovou zprávou a e-mailem dvěma pákistánským médiím.

Pákistánský server Mera Mirpur v prosinci 2018 oznámil, že Hlůšková vypověděla, že přijela do Pákistánu studovat islám. Podle serveru Mera Mirpur se původně přiznala, že chtěla heroin propašovat do SAE, ale později výpověď změnila. Nejenže se poučila o pákistánské kultuře, ale přijala ji také za svou, tvrdil server. Obléká se prý do místního tradičního oděvu a zahaluje se. Server ale upozornil na to, že v minulosti například tvrdila, že drogy nepašovala a že byla zadržena bezdůvodně. Počátkem ledna 2019 dostala Hlůšková v pořadí již třetího soudce a při dalším jednání zopakovala, že se cítí nevinná.

Podle pákistánského listu Urdu Point by drogy, které Češka převážela, měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (asi 19,3 milionů Kč).

Pákistánský soud poslal 20. března 2019 Hlůškovou na osm let a osm měsíců do vězení za pašování drog. Češka dostala kromě trestu odnětí svobody také pokutu ve výši 113.000 pákistánských rupií (asi 14.500 Kč).

V dubnu 2019 se Hlůšková proti rozhodnutí soudu odvolala. Ve svém odvolání k vrchnímu soudu v Láhauru žádala, aby byl rozsudek anulován, protože "popírá skutečné události případu". Do Pákistánu prý přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil.

Na začátku listopadu byla Hlůšková zproštěna obžaloby. Soud v Láhauru tak vyhověl jejímu odvolání a 19. listopadu vyhotovil písemný rozsudek o jejím osvobození. Na základě něj byla dnes propuštěna z vězení v Pákistánu. Ambasáda jí podle oznámení Černínského paláce pomůže s návratem do České republiky.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu