Vladimir Putin překvapuje svým dlouhým stolem. Kde se ale vzal a k čemu slouží?

Vladimír Putin u svého dlouhého stolu

Autor: ČTK, stars24.cz

26. března 2022 11:16

Velké pozornosti se v posledních měsících dostalo dlouhému stolu, za kterým k jednáním častokrát zasedá ruský prezident Vladimir Putin. Ačkoliv se ale spekuluje, že si tím drží odstup od ostatních, například kvůli covidu, jeho tvůrce, truhlář Renato Pologna z Itálie, tvrdí, že tomu tak není.

Bílý lakovaný stůl se zlatými dekoracemi, u kterého Putin jedná z vnitrostátními i zahraničními politiky, je šest metrů dlouhý a dva metry a šedesát centimetrů široký. Autor desku vyrobil z jednoho kusu a stůl se proto velmi těžko přenáší, špatně se s ním manévruje.

Pologna tvrdí, že nejde o jediný kus nábytku, který jeho dílna vyrobila na zakázku Kremlu. Ujistil také, že rozměry stolu nijak nesouvisí s pandemií nemoci covid-19, vytvořil ho totiž už před čtvrt stoletím, kde vládl Boris Jelcin.

Rusové si Italovu práci objednali poté, co zařizoval apartmá na ruském konzulátu v Milánu a jeho výrobky se jim líbily. Cenu Putinova stolu si prý už nepamatuje, kopie by ale dnes vyšla na přibližně dva a půl milionu korun.

Vzdálenost, která Putina při jednání dělila, se stala terčem řady vtipů. Jeden například mezi Putina a Macrona posadil například Ježíše se všemi apoštoly k poslední večeři.

Témata: Vladimír Putin