Generál Pavel burcuje: Putina je třeba zastavit, než bude pozdě!

Petr Pavel (vpravo).

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. března 2022 16:58

Přesně rok před inaugurací nového českého prezidenta nastala ve světě situace, ke které má jeden z favoritů volby hodně co říct. Generál Petr Pavel sice kandidaturu ještě nepotvrdil, momentálně je ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu hodně vidět.

Lidé totiž stojí i odborné názory bývalého náčelníka generálního štábu Armády ČR a někdejšího předsedy Vojenského výboru NATO. Generál ve výslužbě je poměrně aktivní na twitteru, kde se včera poměrně jasně vyjádřil k válce na Ukrajině. 

Pavel volá po přijetí razantnějších opatření, jinak se může stát, že Ukrajina padne a Putin zvítězí. "Bude pak deklarovat dosažení svých cílů a utvrdí sebe, veškeré ruské obyvatelstvo a možná i řadu států ve světě, které se cítí být Ruskem inspirovány, že Západ má sice hezké hodnoty, ale není ochoten pro ně nic obětovat," uvedl. 

Západ podle něj vyklidil pozice, když začala být Ukrajina ze strany Ruska v ohrožení. "Kdybychom Ukrajině poskytovali pomoc přímo na ukrajinském teritoriu, kdybychom poskytovali jak výcvikovou, logistickou a další přímou pomoc, zajistili třeba bezpečný humanitární koridor, pak by Putin sice tvrdil, že to vnímá jako agresi ze strany Západu, ale to říká už teď," podotkl pravděpodobný kandidát na prezidenta.

Podle Pavla se ještě dají některá opatření realizovat. "Rusko nás zastrašuje, ale není v pozici, aby si mohlo dovolit zahájit druhou válku a ustát ji," konstatoval.

"Vím, že je to mimořádně těžké politické rozhodnutí, ale zároveň bychom se měli dívat trošku do historie - na ty paralely, které jsme tady měli ke konci 30. let. Pokud se člověk jako je Vladimir Putin nezastaví včas, pak může být pozdě," dodal. 

Témata: Petr Pavel válka na Ukrajině