Nouzový stav: V Česku bude platit pošesté za dva roky!

Vláda ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. března 2022 8:35

Jsou to téměř dva roky, co byl v Česku poprvé vyhlášen nouzový stav kvůli covidu. Od pátku bude v zemi znovu zaveden, tentokrát je ale odůvodnění jiné.

Česká vláda opět zavádí nouzový stav. Pokud automaticky předpokládáte, že se tak děje v souvislosti s covidem, jste tentokrát na omylu. Stát jej potřebuje, aby mohl účinněji pomáhat prchajícím Ukrajincům. Platit začne zítra.

Pětkrát byl stav nouze vyhlášen od března 2020 kvůli pandemii covidu-19. Nejdelší trval 133 dní od 5. října 2020 do 14. února roku následujícího. Naposledy byl v platnosti v závěru loňského roku, konkrétně od 26. listopadu do 25. prosince.

Před rozšířením koronaviru po světě byl v Česku nouzový stav zaveden pouze čtyřikrát, vždy kvůli živelním katastrofám. Třikrát to byly povodně (2002, 2006 a 2013), jednou v roce 2007 také orkán.

Nouzový stav může být vyhlášen, pokud jsou v zemi ohroženy životy, zdraví a majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vládě umožňuje přijímat mimořádná opatření stanovená zvláštními zákony.

Témata: Vláda ČR