Jodové tablety jdou na dračku. Úřad vysvětluje lidem, jak fungují!

Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. března 2022 16:22 | Aktualizováno: 3. března 2022 1:31

V Česku se v posledních dnech zvýšil zájem o jodové tablety, podle odborníků se tak stalo relativně neopodstatněně. Už poněkolikáté na to upozorňují tuzemské úřady.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost dnes opět uvedl, že jodové tablety v současné situaci nejsou třeba. Užití by našly v případě havárie jaderného reaktoru, proto jsou jimi vybaveni obyvatelé tzv. zón havarijního plánování v nejbližším okolí elektráren

"Je tedy zbytečné tablety užívat ve chvíli, kdy radioaktivní jód v ovzduší není. Tablety by mohly lidský organismus, především štítnou žlázu, zbytečně zatížit. Jsou to vysoké dávky jódu. Užívají se až v situaci, kdy jejich přínos převáží nad případnými negativními účinky," napsali experti.

Odborníci vysvětlili, že jodové tablety nejsou univerzálním "protijedem" proti ionizujícímu záření. Chrání štítnou žlázu před příjmem radiojódu z ovzduší. 

"Přestože stále považujeme pravděpodobnost použití jaderné zbraně za mizivou, upozorňujeme, že v tomto případě je z hlediska ohrožení zdraví radioaktivní jód nevýznamný," dodal úřad. 

Témata: Jaderné zbraně léky Státní úřad pro jadernou bezpečnost