Molotovův koktejl: Ukrajincům posloužily k výrobě i lahve od českého piva!

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. února 2022 16:10

Ukrajinci hrdinně vzdorují ruské agresi, do obrany se přitom zapojují kromě vojáků i běžní občané. Úřady jim mimo jiné poskytli návod k výrobě Molotovových koktejlů. O co vlastně jde?

Informace o distribuci návodů k výrobě koktejlů proběhla i českými médii. Třeba poslance Pavla Žáčka (ODS) zaujaly televizní záběry, z nichž je patrné, že k výrobě posloužily i lahve od českého piva.

Další český 🇨🇿 příspěvek pro obranu Kyjeva před ruskými obrněnci: Molotovův koktejl, vz. Staropramen ✌️🇺🇦 ✌️ Sláva Ukrajině 👍 pic.twitter.com/lc2sUk3msp

— Pavel Žáček (@PavelZacek_69) February 27, 2022

Ač se podobné zápalné zbraně využívaly už ve starověku, v moderní době se poprvé objevily na bojišti během španělské občanské války. Jméno a slávu jim pak přinesla zimní válka mezi Finskem a Sovětským svazem. Užití pochopitelně našly i za druhé světové války.

Název je odvozen od Vjačeslava Michajloviče Molotova, sovětského komisaře pro zahraničí za dob zimní války. Finové jej totiž považovali za hlavního původce konfliktu a nesnášeli ho ještě více než Stalina.

Molotovův koktejl je vlastně zápalná lahev, kterou lze vyrobit podomácku a nahradit tak sofistikovanější zbraně. Většinou se používá pro boj s obrněnou technikou.

Témata: válka na Ukrajině zbraně Armáda Ukrajina