Mimořádná událost: Neuvěříte, co inspirovalo tvůrce nového českého filmu!

Jana Plodková a Igor Chmela ve filmu Mimořádná událost.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. února 2022 8:40 | Aktualizováno: 4. února 2022 22:01

Ve čtvrtek dorazil do kin dlouho očekávaný nový český film Mimořádná událost, který natočil režisér populárních a oceňovaných Vlastníků Jiří Havelka. Snímek vychází z poměrně zajímavé skutečné události.

K mimořádné události s malým písmenem došlo v únoru 2019 na regionální vlakové lince mezi Velkým Meziříčím a Křižanovem. Souprava vyrazila na trať minutu před tři čtvrtě na devět, ovšem po několika minutách se zastavila kvůli samovolné činnosti tzv. střadačové brzdy.

Strojvedoucí se závadu pokusil opravit zvenčí, vůz tedy opustil. Zavřely se za ním však dveře a vlak se sám rozjel proti původnímu směru jízdy. Řidič ihned reagoval, když zavolal výpravčímu ve Velkém Meziříčí a popsal mu, co se stalo. 

V soupravě mezitím vypukla panika. Vlakem však náhodou cestovala i dcera výpravčího z Křižanova, na kterou se obrátil její otec, vysvětlil jí postup a požádal ji, aby se pokusila vlak zastavit. Ani jeden z pokusů se úplně nevydařil, alespoň se ale zaktivovala elektromagnetická kolejnicová brzda a začala vlak přibrzďovat.

Vlak nakonec bez zapnutého motoru jel 14 minut a přes jeden tunel a šest mostů urazil čtyři kilometry. Krokem nakonec dojel do stanice Velké Meziříčí, kde se jej podařilo zastavit a zajistit. 

Témata: Mimořádná událost (film)