Lidé se brutálně vysmáli České televizi! Padala velmi ostrá slova!

Česká televize

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. května 2018 17:19

Česká televize v neděli odvysílala dlouho očekávaný historický film s názvem Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře. Na snímku se koprodukčně podílela Česká televize, rakouská veřejnoprávní televize ORF a francouzská stanice Arte. U diváků se ale snímek setkal se spíše rozpačitými reakcemi.

Například publicista a stand up komik Luděk Staněk na facebooku přiznal, že film považuje za „hrůzu“ a že „část sledoval se sirkami v očích a část s hlavou schovanou pod polštářem“.

Přidal se i bulvárník Pavel Novotný. „Bůh s námi aneb od defenestrace k Bílé hoře.... Zajímavá záležitost, jakési komorní provedení turnaje dvaceti českých herců v tváření se nesmírně vážně.. Člověk si nezahulí a pak tomu nerozumí...“ postěžoval si. „Je to hlavně udělaný hrozně levně,“ dodal.

Nepříliš nadšené reakce se objevily i na serveru Česko-slovenská filmová databáze. Zde jej zajím ohodnotilo přes 400 diváků, kteří mu dali podprůměrných 32 procent. „Já jsem si to sebemrskačsky prošel celé, ale už nikdy více. Musím uznat, výběr herců a kostýmy se povedly. Ale tím to opravdu skončilo,“ uvedl v komentářích jeden z diváků.

„V tom filmu se nic nedělo. Špatná kamera, špatně zrežírované scény. Prostě to nestojí za to se na to podívat. Neztrácejte tím čas,“ přidal se další. „Co to SAKRA bylo? Naprosto nekoukatelný bordel. Nejen, že to nemělo žádný start a začalo to jako 10. díl nějakého seriálu, u kterého mi prvních 9 dílů uteklo... Ale ta režie, styl vyprávění, herci, všechno to působilo jako v nějakém POLOSPÁNKU. Jako by to natočil zhulený Terence Malik. Celé strašně zpomalené, útržkovité, nedržící pohromadě, ale hlavně - ospalé, mdlé a zmatené. Čekal jsem, že si aspoň trochu připomenu historii, ale absolutně jsem nevěděl, čí jsem. Hrůza hrůz, Bůh s námi před takovými hovadinami,“ nebral si servítky další zklamaný divák.

Jako autor scénáře je u filmu uveden historik Pavel Kosatík, ten ale dává od filmu částečně ruce pryč. Na facebooku přiznal, že se jej někdo ptal, proč minulý týden nebyl v kině Lucerna na tiskové konferenci k historickému filmu Bůh s námi na téma pražské defenestrace. Ten České televize uvedla v neděli večer a je Kosatík je uvedený jako autor jeho scénáře.

„Je to proto, že jsem o té tiskovce nevěděl, z ČT mi nedali vědět, že se koná. Asi je to nějak v řádu věcí, předloni schválený scénář pak rok točili bez komunikace, o tom, co s tím dělají, nepadlo slovo,“ popsal historik, jak probíhala jeho spolupráce na filmu.

„Před měsícem mi poslali odkaz na hotový film přes internet, bylo v tom změněné všechno počínaje názvem a konče žánrem, spousta věcí vyházených a spousta bohužel připsaných, asi se to tak dnes dělá, kdybych o tom ale věděl, snažil bych se tomu zabránit, protože si ty věci nemyslím a nedávají mně smysl,“

Přesto prý filmu nic zlého nepřál. „Už jsem tady před pár dny psal, že i téhle volné adaptaci přeju úspěch u diváků, vztah k tomu filmu ale, snad je mně rozumět, nemám. Pokud jste někdo zažili podobnou totální přeorávku své práce, dejte prosím do zpráv vědět, jak jste to když tak řešili, nechtěl bych, aby se to přihodilo znova,“ požádal ty, kteří jeho

Historik dodal, že sice má telefon na režiséra filmu Zdeňka Jiráského, ale že nevidí velký smysl v nějakém dodatečném volání, když už je vše hotové. „Nevím, kdo ten scénář napsal celý znovu, jestli Jiráský nebo někdo jiný, a je mně to po pravdě jedno, myslím si ale, že o tom měl dát předem vědět,“ dodal Kosatík, který je podepsaný také například pod seriálem České století

Témata: Česká televize