Chata na Tesáku shořela do základů. Hasiči vyčíslili škodu

V Hostýnských vrších zasáhl požár chatu Na Tesáku, zasahuje 80 hasičů

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. ledna 2022 16:05

Požár turistické chaty Na Tesáku v Hostýnských vrších způsobil škodu předběžně za 12 milionů korun. S ohněm bojovalo osm desítek hasičů, dřevěná chata vyhořela do základů.

Je již zbourána, řekl dnes večer ČTK mluvčí hasičů Roman Žemlička. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu, na místě zasahovalo 16 jednotek.

V objektu z roku 1938 byli v době požáru dva lidé, hořící budovu stihli opustit. Příčina požáru není zatím známa, zjišťují ji vyšetřovatelé policie i hasičů.

Příjezd hasičů k místu požáru komplikovala namrzlá cesta, když dorazili k chatě, už hořela střecha a část podkroví. Asi po hodině hašení se začaly bortit stropy a částečně obvodová konstrukce. Požár postihl celý rozsáhlý objekt turistické chaty, nakonec se zbortila i plechová střecha, která požářiště zakryla.

"Naše jednotky zasahovaly ze všech pěti stran, ze země i ze vzduchu za pomocí výškové techniky," uvedl Žemlička. Na místě zasahoval také záchranný útvar Hlučín s těžkou technikou. "Objekt prakticky vyhořel do základů," dodal Žemlička.

Příčinu požáru na místě zjišťují vyšetřovatelé hasičů i kriminalistů. "Pracuje se se všemi možnými verzemi od nedbalosti po úmysl nebo technickou závadu. Vyšetřovatelé jsou na místě," doplnil Žemlička. Na místě ještě vpodvečer zůstalo sedm jednotek hasičů.

Témata: požár