Soutěž MasterChef v problémech: Neuvěříte, z jakého masa soutěžící skutečně vařili!

MasterChef

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. ledna 2022 14:42

Ekvádorští ochránci zvířat podali stížnost na místní televizi kvůli tomu, že v kulinářské soutěži používala i maso divokých zvířat, včetně krokodýlů či žraloků, z nichž některé druhy jsou v této jihoamerické zemi chráněné.

Informoval o tom deník El Comercio. Podle něj aktivisté už dříve také žádali televizní kanál Teleamazonas, který ekvádorskou verzi soutěže Masterchef vysílá, aby se za to veřejně omluvil.

"Totálně nás ignorovali. Neodpověděli nám ani na e-mail ani na vzkazy, které jsme jim nechali, proto saháme k tomuto kroku," uvedla Shady Herediaová, mluvčí místního hnutí ochránců zvířat MAN. Stížnost podali ve čtvrtek k prokuratuře v Quitu.

Kauza se týká dílu soutěže z počátku ledna, kdy měli její účastníci za úkol připravit jídlo z masa kapybary, jelena, krokodýla a žraloka. Některé z druhů těchto zvířat jsou v Ekvádoru chráněné a za jejich lov, prodej i konzumaci hrozí až tři roky vězení, uvedl deník El Comercio.

Sdružení MAN uvedlo, že vysíláním tohoto dílu televize "znormalizovala používání masa divokých zvířat" před stovkami tisíc diváků a jednala tak proti ochraně ekosystémů a ohrožených druhů.

Onen díl pořadu Masterchef Ecuador se navíc natáčel v Kolumbii, takže podle ochránců zvířat porušila televize ekvádorské i kolumbijské zákony. Na stranu ochránců zvířat se postavila i ministerstva životního prostředí obou zemí a rovněž kolumbijská prokuratura oznámila, že zahájí vyšetřování.

Témata: MasterChef