Kdo byl Antonín Běla? Dnes už tak trochu zapomenutý boss českého podsvětí!

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. ledna 2022 10:38

Radovan Krejčíř nebo František Mrázek jsou jména, která v Česku někdy slyšel snad opravdu každý. Příběh Antonína Běly je známý o poznání méně, ale díky televizi nyní po více než čtvrtstoletí ožívá.

Česká televize v lednu nasadila do vysílání hned dvojici pořadů o těch nejzávažnějších zločinech 90. let minulého století. Kromě hraných Devadesátek běží i dokumentární cyklus Polosvět.

Ve čtvrtek tak lidé mohli zhlédnout epizodu o vraždě Antonína Běly, který byl do poloviny zmíněné dekády jednou z nejvýraznějších osobností podsvětí, než do něj v roce 1996 neznámí vrazi vysypali zásobníky ze samopalů. 

Klíčovou zpověď pro dokument, který je k dispozici v iVysílání, poskytl syn zavražděného Jaroslav. Před kamerou dal jasně najevo, že přinejmenším některé z vrahů svého otce zná. Policejní vyšetřování však podle soudu nedokázalo nikomu vinu prokázat.

Běla žil ve svém vlastním polosvětě plném luxusu už před revolucí, podle syna ovšem tehdy šlo ještě o slušné podnikání. Po roce 1990 se všechno zvrtlo. 

U Běly se zaučoval kmotr František Mrázek, který je mnoha lidmi považován za objednavatele vraždy. Bossovi podsvětí šli ale po krku i cizojazyčné mafie, dokonce na jeho dům vystřelili protitankovou střelu. Každopádně, kdo v té době nežil, ten by skoro nevěřil tomu, že se v Česku něco takového někdy dělo. 

Témata: Běla Antonín (zavražděný boss) Česká televize krimi zbraně