Tak to tedy ne! Češi se pořádně naštvali a takhle to vytmavili vítězce Eurovize!

Eurovision Song Contest 2018 vyhrála zpěvačka Netta

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. května 2018 14:42 | Aktualizováno: 14. května 2018 23:21

Ceny v letošním ročníku Eurovize jsou rozdány a známe již vítěze. Ne všichni ovšem souhlasí s tím, jak pěvecká soutěž letos dopadla. Na sociálních sítích někteří izraelskou zpěvačku Nettu Barzilai kritizují a domnívají se, že jsou za jejím vítězstvím politické důvody. Někteří se také zamýšlejí nad tím, co se děje s evropskou kulturou a soutěž podle nich svědčí o jejím úpadku.

„Děkuji, že oslavujete odlišnost. Miluji svoji zemi! Příští rok se setkáme v Jeruzalémě,“ řekla sama vítězka ihned po oznámení výsledků. Pěveckou soutěží žijí i české sociální sítě. Češi většinou gratulují Mikolasu Josefovi k vítězce soutěže jsou kritičtí. Další kritizují samotnou soutěž. 

„Já neříkám, že Mikolas měl vyhrát,ale rozhodne výkon izraelské "kvočny" nebyl na vítězství, a taky ho neuznávám ani neuznám. Očekával jsem spíš Rakousko, Švédsko nebo Itálii jako vítěze, Mikolase do pátého místa...strašně neobjektivní soutěž," napsal na Facebook diskutující s přezdívkou Ondráá Šekk, který narážel na píseň se kterou Netta zvítězila. 

„Tahle "soutěž" je už spoustu roků jen ME v politikaření. On to fakt ještě někdo bere vážně??" myslí si Pavel Zelenka.

Martin Průša se ve svém postu ptá, co se děje s evropskou kulturou dnes a soutěž považuje za exhibici marnosti. 

Jiní spíš celou soutěž berou s humorem. „Mě ta vítězka proste připomíná Uršulu Klukovou v nejlepších letech v songu "Víme o slepici..." napsal Martin Březina. 

Jiří Kučera ve svém tweetu zase naráží na fakt, že evropskou pěveckou soutěž vyhrála Izraelka. 

Soutěž Eurovize vyhrála prý izraelská zpěvačka. Neměla by se soutěž přejmenovat na Světovize nebo tak něco? Pokud vím,tak Izrael je v Asii..?

— Jiří Kučera (@kucera02) May 12, 2018

"Hele...a víme, že #Eurovision je primárně o tom, kdo podmázne kterou veřejnoprávní televizi přenecháním televizních práv víc, že jo? A dle toho se vyhrává? Já jen kdyby tu byl někdo, kdo má iluze o tom, že to je pěvecká soutěž...," uklidňuje Leni Krsová. 

Hele...a víme, že #Eurovision je primárně o tom, kdo podmázne kterou veřejnoprávní televizi přenecháním televizních práv víc, že jo? A dle toho se vyhrává? Já jen kdyby tu byl někdo, kdo má iluze o tom, že to je pěvecká soutěž... ?

— Leni Krsová ?? (@lenikrsova) May 12, 2018

K výsledkům Eurovize se na sociálních sítích vyjádřil i poslanec za SPD Lubomír Volný. „Dnes když chcete uspět ve finské soutěži krásy nemusíte být “pěkná”, stačí nebýt bílá Finka a neumět Finsky. Když chcete vyhrát pěveckou píseň nemusíte umět zpívat, stačí být “silná žena” nebo fousaté monstrum," uvedl na sociálních sítích politik. 

Dnes když chcete uspět ve finské soutěži krásy nemusíte být “pěkná”, stačí nebýt bílá Finka a neumět Finsky.Když chcete vyhrát pěveckou píseň nemusíte umět zpívat, stačí být “silná žena” nebo fousaté monstrum.Hlavně prostě NESMÍTE být NORMÁLNÍ!!! pic.twitter.com/8hyNICEyu4

— Lubomír Volný (@lubomir_volny) May 13, 2018

Volný narážel na vítězku této soutěže z roku 2014 vousatou zpěvačku Conchitu Wurst, jejíž úspěch byl pro některé ztělesněním dekadentnosti této soutěže. 

Diskuse kolem politického pozadí soutěže se vedou od roku 2016, kdy vyhrála ukrajinská zpěvačka Jamala s písní nazvanou 1944, kterou věnovala krymským Tatarům deportovaných sovětským režimem za druhé světové války. 

Témata: Eurovize Eurovision Song Contest 2018