Propagace za 7 milionů, která ani nenastala? Tohle Andrej Babiš nezvládl

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. ledna 2022 9:19

Tisk brožury o rakovině s fotografiemi tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), kterou pojištěncům po kritice nakonec nerozeslala, vyšel Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) na zhruba sedm milionů korun.

Brožura má 50 stránek A4 na kvalitním papíru s celobarevným tiskem. Pojednává o riziku různých druhů rakoviny a obsahuje fotografie lékařů, kteří se jejich léčbou zabývají. Na první stránce za titulní je celostránková fotografie Vojtěcha a jeho úvodní slovo, Babišova fotografie a celostránkový text brožuru uzavírají.

Babiš v polovině září ve Sněmovně prohlásil, že brožuru vymyslel on sám a je součástí národního boje proti rakovině. "To není, že Babiš si dělá nějakou kampaň," zdůraznil. Pokud by lidé nakonec prospekt nedostali, budou moci podle premiéra "poděkovat opozici". Původně avizoval, že brožura bude rozeslána lidem po volbách, což se nestalo.

Tehdejší opoziční, dnes vládní strany z koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Babišovo hnutí ANO vyzvaly, aby si peníze na její tisk a distribuci započítal do výdajů na kampaň. Povolený limit činí 90 milionů korun. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran na konci září konstatoval, že brožura by zákon neporušila a nebyla kampaní. Vyzval ale k jejím dílčím úpravám.

Témata: Andrej Babiš VZP