Fiala a jeho novoroční projev: Experti ho zhodnotili a pochválili!

Petr Fiala (ODS)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. ledna 2022 16:11

První premiérský projev Petra Fialy (ODS) politologové okomentovali jako očekávatelný, věcný nebo realistický. Politolog Jan Kubáček ho považuje za solidní a srozumitelný. Vidí v něm inspiraci první projevem prezidenta Václava Havla.

Podle politologa Josefa Mlejnka z Karlovy univerzity byl projev obecný a premiér hovořil o tématech, která se dala očekávat. Politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu vystoupení nového předsedy vlády označil za realistické zhodnocení a za "churchillovské krev, pot a slzy". Politologové to řekli na dotaz ČTK.

"Myslím, že v zásadě předvedl, co se dalo očekávat. Témata, která zmínil, jsou na stole dlouho. Nelze se divit, že hovořil právě o nich," řekl Mlejnek. Projev označil za docela obecný, Fiala podle něj nepředložil konkrétní návrhy. Jeho výkon ohodnotil jako "standardní".

Mrklas první vystoupení nového premiéra před národem označil za realistické, které, jak Fiala řekl, nic nelakovalo na růžovo. "Českou republiku čeká nepochybně velmi těžký rok a těch problémů spíš přibývá než by ubývalo. Myslím si, že to bylo realistické zhodnocení a tak trochu churchillovské krev, pot a slzy," řekl. Projev ho nepřekvapil. Fiala se podle něj nevěnoval dílčím tématům, ale třem problémům, které spolu navzájem souvisí. Poukázal na to, že se premiér nevěnoval třeba komunálním volbám a dalším politickým rozměrům letošního roku, ale mluvil spíše o věcech, které se týkají každého občana. "Což si myslím, že v téhle situaci je správná věc, že koneckonců plní to, co sliboval na začátku, že se bude snažit mluvit realisticky, pravdivě a zejména tak, aby to společnost nerozdělovalo," poznamenal Mrklas. Vyzdvihl věcnost, realismus a snahu pojmenovat základní problémy, které lidé stejně vidí, jako je třeba zdražování.

Kubáček projev považuje za velmi srozumitelný, Fiala v něm vytyčil jasná témata. "Já ten projev hodně čtu jako de facto oznámení nějaké filozofie a programového prohlášení nové vlády," podotkl. Bylo podle něj znát, že premiér reagoval na reálný stav financí a ekonomický vývoj v Evropě i tuzemsku. "Už opouští tu předvolební rétoriku a připravuje své voliče na velmi náročný rok," řekl.

Zároveň Kubáček poukázal na to, že s projevem nekorespondují některé kroky vlády. "Ono velmi dobře znělo, jak vláda bude řezat zbytnělé náklady a zbytnělé výdaje státu a zbytečnou byrokracii, ale veřejnost zatím vidí vznik nových úředníků, politických náměstků, nová ministerstva a hlavně zvýšení platů ústavních činitelů," uvedl a poukázal také na škrty na úkor učitelů, úředníků a zástupců integrovaného záchranného systému. "To je velká disharmonie a to budou velké symbolické problémy pro vládu. Já to hlavně čtu jako snahu Petra Fialy připravit veřejnost na opravdu hodně náročný zátěžový test v podobě náročného roku 2022," dodal. Domnívá se, že Fiala bude stejné argumenty opakovat i při dalších příležitostech třeba při žádání Poslaneckou sněmovnu o důvěru. "Projev měl hlavu a patu, byl solidní, ale myslím si, že si veřejnost řekne, hezky se to poslouchá, ale realita je mnohem všednější, přízemnější," doplnil.

Témata: Petr Fiala (ODS)