Kvůli názorům spisovatelky Rowlingové se změní název famfrpálu!

Harry Potter, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. prosince 2021 18:34

Představitelé dvou amerických soutěží ve famfrpálu plánují změnit název oblíbeného sportu kouzelnického učně Harryho Pottera.

Jedním z důvodů jsou kontroverzní vyjádření jeho autorky J. K. Rowlingové, která se v minulosti opakovaně vyslovila proti společenskému a právnímu zrovnoprávnění transgenderových žen se ženami, které se narodily s ženskými pohlavními orgány. Sport navíc čelí problémům i kvůli ochranné známce, napsal list The Guardian.

Na rozdíl od knižní verze hry, kde Potter a jeho přátelé v Bradavické škole čar a kouzel létají na košťatech, běhají v pozemním famfrpálu dva týmy po sedmi hráčích po hřišti. Stejně jako v literární předloze je i zde úkolem trefit se camrálem do obručí, vyhnout se potloukům a lapit zlatonku, která visí v ponožce z kraťasů nestranného hráče. Týmy jsou smíšené, hrají tedy ženy i muži zároveň, na hřišti ale nesmí být víc než čtyři hráči stejného pohlaví. Sport je velmi populární po celém světě, hraje se v i Česku.

"Famfrpál se nachází v přelomové chvíli. Můžeme pokračovat v dosavadním stavu a zůstat relativně malí, nebo můžeme udělat velké kroky a skutečně posunout tento sport do další fáze," uvedla v prohlášení Mary Kimballová, výkonná ředitelka ligy US Quidditch (USQ).

Organizace v prohlášení, které vydala spolu s konkurenční sportovní asociací Major League Quidditch (MLQ), poukázala i na postoje tvůrkyně famfrpálu. "Ligy doufají, že jim změna názvu pomůže se nadále distancovat od děl J. K. Rowlingové, která je v posledních letech stále častěji pod drobnohledem kvůli svým postojům vůči transgenderovým osobám," píše se v prohlášení.

Rowlingová v červnu 2020 zveřejnila na twitteru sérii příspěvků, které byly podle lidskoprávních aktivistů namířené proti transgenderovým osobám. V jednom tweetu sdílela a kritizovala článek, který o ženách hovořil jako o "lidech, kteří menstruují". "Jsem si jistá, že pro takové lidi existovalo nějaké označení. Napovězte mi někdo," napsala 56letá autorka. Po velké kritice publikovala obsáhlé vysvětlení svých názorů, ve kterém se mimo jiné svěřila, že v mládí čelila sexuálnímu a domácímu násilí. "Znám a miluji translidi, ale vymazání pojmu pohlaví zbavuje mnohé z nich možnosti smysluplně diskutovat o svém životě," prohlásila.

Esej Rowlingové nicméně vyvolala další kritiku. Čtyři autoři z její literární agentury reagovali tím, že z ní vystoupili a obvinili ji, že odmítá vydat prohlášení na podporu transgenderových osob.

Anglický termín pro famfrpál - quidditch - navíc chrání ochranná známka studia Warner Bros, které převedlo knižní bestseller na filmové plátno. Představitelé USQ i MLQ uvedli, že nový název vyberou během několika měsíců.

Témata: Harry Potter