Nouzový stav skončí: Podle části vědců by měl pokračovat! Proč?

Vláda ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. prosince 2021 13:59

Aktuální nouzový stav, který zavedla ještě Babišova vláda, skončí o půlnoci ze soboty na neděli. Podle části vědců, kteří se neváhali ozvat, by ovšem měl kvůli omikronu ještě nějaký čas pokračovat.

Učená společnost se obrátila na předsedu vlády Petra Fialu (ODS) v otevřeném dopise. Podle jeho autorů by prodloužení stavu nouze umožnilo, aby Česko opět nepodcenilo pandemickou situaci, nyní v souvislosti s nástupem varianty omikron. 

"Rozhodnutí neprodloužit nouzový stav bylo učiněno navzdory tomu, že řada odborníků jeho prodloužení důrazně doporučovala," píše se v dopise.

Vědci připomínají, že opatření je třeba vyhlásit včas. "Čekat na vyhodnocení dat z Velké Británie a až poté zasahovat do již opět zhoršené situace znamená vystavovat společnost nadbytečnému riziku. Součástí preventivních opatření je totiž jejich včasné přijetí," uvedli.

Novou vládu také Učená společnost varuje před možnou ztrátou důvěry. "Ze všech výše uvedených důvodů si Vás dovolujeme naléhavě požádat, aby vláda ještě jednou situaci zvážila a učinila kroky umožňující pokračování nouzového stavu a opatření s ním spojených," zní výzva, která dopis uzavírá.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)