TV Nova kvůli Janečkovi povolává právníky! Jeho výstup na slavících označila za exces!

Karel Janeček

Autor: Libor Novák, stars24.cz

20. listopadu 2021 14:25 | Aktualizováno: 20. listopadu 2021 22:06

Televize Nova, která v pátek večer odvysílala v přímém přenosu předávání cen Český slavík 21, se od pořadu, v němž zaznělo například prohlášení miliardáře Karla Janečka, distancovala. Jeho jednání označila za "exces", kterým chce v budoucnu zabránit.

Matematik, který je generálním partnerem ankety, v závěru večera pronesl projev, v němž kritizoval opatření proti šíření covidu, včetně očkování. "Nesmíme podlehnout hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje," uvedl například. 

2/3Zároveň se tímto pořadem potvrdil trend, který nabývá na intenzitě - kdy jedinec nebo společnost produkuje nebo vyrábí pořad, v jehož rámci prezentuje svoje politické či společenské názory.

— TV Nova (@tvnovaofficial) November 20, 2021

Během celého večera se navíc na obrazovkách objevovaly spoty, které Janečka vykreslovaly jako společenského reformátora a propagovaly například jeho volební systém D21 nebo jeho nadační fond. V jednom z nich například Janeček zachraňuje národ od zákazu zpěvu, ačkoliv v minulosti studie potvrdily, že touto cestou se covid-19 šíří snáze.   

Podle prohlášení televize Nova se tímto pořadem "potvrdil trend, který nabývá na intenzitě - kdy jedinec nebo společnost produkuje nebo vyrábí pořad, v jehož rámci prezentuje svoje politické či společenské názory."

3/3Budeme muset s právníky hledat cestu, zda lze při dnešní mediální legislativě v budoucnu podobným excesům zabránit.

— TV Nova (@tvnovaofficial) November 20, 2021

Televize se od pořadu distancovala a uvedla, že je připravován externí firmou, která odpovídá za obsah a jeho kvalitu. "TV Nova nezasahuje do složení hostů či do obsahu jejich projevů," napsala na twitteru a dodala, že bude s právníky "hledat cestu, zda lze při dnešní mediální legislativě v budoucnu podobným excesům zabránit."

Témata: Český slavík Karel Janeček TV Nova