Aplikace Tečka: Jak je u Čechů populární?

Covid pas, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. listopadu 2021 18:30

Aplikaci Tečka pro prokazování bezinfekčnosti ke koronaviru má staženou v mobilním telefonu 4,1 milionu lidí. Kolem 600.000 z nich ji používá denně. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.

Aplikace byla spuštěná na konci června, lidé si v ní mohou zobrazit certifikát o očkování, prodělané nemoci v posledních šesti měsících nebo platném negativním testu. Za první měsíc provozu si ji stáhlo 1,95 milionu lidí, na začátku září jich bylo již o milion víc. Od konce října přibylo dalších 300.000 nových uživatelů.

Partnerskou aplikaci čTečka, kterou mohou využívat k načtení QR kódu ti, kteří mají za povinnost bezinfekčnost kontrolovat, má staženou 938.000 lidí. Alespoň jednou denně ji používá 38.000 z nich. Pro srovnání pouze stravovacích zařízení, které mají nově povinnost potvrzení kontrolovat, je v Česku více než 21.000. Kontrolovat zákazníky ale musí také kadeřníci, kosmetičky, fitness centra, bazény, muzea, památky nebo pořadatelé kulturních a sportovních akcí. Reálně ale zaměstnanci těchto míst často QR kód nenačítají, obvykle se jen podívají na zobrazené údaje.

Restaurace v souvislosti se zavedením kontrol bezinfekčnosti na začátku listopadu hlásí úbytek hostů. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR až 70 procent zařízení zaznamenalo snížení o více než 30 procent. Část lidí si také jídlo bere znovu s sebou do krabičky. Vzhledem k nejisté situaci se ruší také rezervace pro vánoční večírky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) covid pasy