Tak tohle jinde neuvidíte! Lidl a Coop nabízejí v obchodech marihuanu!

Drogy

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. května 2018 9:16

Od 19.dubna láká švýcarský Lidl milovníky marihuany na dva konopné výrobky. Takzvaný "joint" si tam ubalíte v přepočtu za 380 Kč.

V českém kontextu, kde je užívání konopí legální jen pro léčebné účely a za přísných podmínek, se to zdá nemožné. Švýcarský řetězec Lidl ale začal prodávat dva různé marihuanové produkty od lokálního start-upu The Botanicals. Společnost zaručuje, že použité konopí je výhradně ze Švýcarska, vypěstované podle zásad udržitelného zemědělství a bez chemikálií.

Lidl prodává dva typy tohoto konopí. Dražší balení má 1,5 gramu, vystačí na jeden joint, a přijde na 15 EUR (380 Kč). Konopné květy, které obsahuje, jsou vypěstované pod umělým osvětlením. Levnější varianta je konopí ze skleníku. Balení je třígramové a oproti tomu menšímu si připlatíte jen euro a půl (38 Kč).

Zákazníky, kteří se těší na marihuanové opojení, však čeká zklamání. Podle zákona z roku 2011 je ve Švýcarsku legální prodávat konopí s obsahem THC menším než 1 %. The Botanicals se tohoto zákona samozřejmě drží. Na druhou stranu jejich výrobky obsahují 20 % kanabidiolu, což je extrakt z rostliny marihuany s obsahem THC 0,2 %.

Ten je legální a údajně má uvolňující, stabilizující účinky, pomáhá zvládat psychické poruchy jako jsou panické ataky a je protizánětlivý. Marihuana z Lidlu by tak měla sloužit spíše jako náhražka cigaret, která má navíc příjemné relaxační účinky.

Lidl není ve Švýcarsku první supermarket, který prodává produkty s konopím. Předběhl jej Coop, který nabízí konopné cigarety Hemp společnosti Heimat od loňského července. Firma výrobek propaguje jako první konopné cigarety na světě, rovněž ale dodržuje zákonem stanovené množství THC. Stejně jako marihuana od The Botanicals obsahují cigarety Hemp 20 % kanabidiolu a přijdou v přepočtu na 425 Kč.

Témata: Marihuana lidl Švýcarsko