Tereza H. zadržená v Pákistánu jde na svobodu!

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2021 11:35 | Aktualizováno: 1. listopadu 2021 14:44

Češka Tereza Hlůšková, která byla v Pákistánu odsouzena k více než osmi letům vězení za údajné pašování drog, byla odvolacím soudem zproštěna obžaloby. Na svobodu by se měla dostat během několika dní.

"Mohu potvrdit na základě telefonické informace advokáta, že odvolací soud v pondělí vydal osvobozující rozsudek ve věci české občanky Terezy H. Měla by být propuštěna po vyhotovení rozsudku," řekla serveru idnes.cz mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Hlůškovou pákistánští celníci zadrželi v lednu 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. V březnu 2019 byla mladá Češka odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě. V dubnu se proti verdiktu odvolala; rozsudek byl podle ní "v rozporu s fakty" a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí nyní podle jejího právníka dal za pravdu.

"Hlůšková byla odvolacím soudem v Láhauru zproštěna obžaloby a měla by být propuštěna po vyhotovení rozsudku, odhadem v řádu dní," řekl podle dnešního vyjádření Davidové českému velvyslanectví v Pákistánu právník Hlůškové. "Konzulární odbor prověřuje možnosti přepravy," dodala mluvčí ministerstva zahraničí.

Zadržovaná Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu Kč).

List Pakistan Daily uvedl, že láhaurský vrchní soud dnes nařídil propuštění Hlůškové. "Dvoučlenný senát po podrobném vyslechnutí argumentů české občanky přijal její žádost o propuštění," napsal deník.

O zproštění obžaloby Češky píše dnes i nejrozšířenější pákistánský list vycházející v angličtině Dawn. Podle něj při dnešním soudním jednání právník Hlůškové Sajfúl Malúk uvedl, že nelze dokázat, že byly předpokládané drogy po zabavení bezpečně přepraveny do laboratoře na testování. "Nebyly zveřejněny podrobnosti o tom, kdo vzorky do laboratoře přepravoval. Nadále proto trvá možnost, že byly vyměněny," prohlásil právník.

Tereza Hlůšková byla v Pákistánu zadržena v lednu 2018

Pákistánští celníci zadrželi 10. ledna 2018 na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru Česku Terezu Hlůškovou z Uherského Hradiště, u které nalezli v kufru devět kilogramů heroinu. Nyní 25letá žena byla zadržena poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.

Speciální soud v pákistánském Láhauru vzápětí poslal zadrženou na 14 dní do vyšetřovací vazby. Vazba byla poté soudem několikrát prodloužena. Pákistánské úřady zadržely 20. ledna 2018 údajného komplice mladé Češky. Muž byl zadržen při razii v Láhauru na základě informací, které Češka vyšetřovatelům poskytla při výslechu. Zadržený podle celní správy obchodoval s nemovitostmi.

Soud s Češkou začal 1. března 2018. Poté bylo soudní stání několikrát odročeno kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti dalších svědků, stávce místních soudců nebo kvůli tomu, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. Dalším důvodem byl například i kriketový turnaj.

V dubnu se souzená rozhodla vyměnit svého právního zástupce, což způsobilo další průtahy. Stání se odročovala například proto, že nový právník obdržel se zpožděním podkladové dokumenty. Češka si nakonec 24. dubna 2018 u soudu v Láhauru vyslechla obvinění z pašování drog. Požadovanou výši trestu ale žalobce tehdy nesdělil. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Oba u soudu vinu popřeli.

Trest 40 měsíců vězení ve věznici s ostrahou a vyhoštění z České republiky na osm let vyměřil v říjnu nepravomocně Krajský soud v Plzni jednadvacetiletému Nikolaji Ivanovovi z Bulharska za vyhrožování teroristickými útoky v Pákistánu, pokud tam nepropustí Terezu Hlůškovou na svobodu. Hrozbu si Ivanov podle soudu nechal v lednu internetovým překladačem přeložit z bulharštiny do angličtiny a text pak odeslal textovou zprávou a e-mailem dvěma pákistánským médiím.

Pákistánský server Mera Mirpur v prosinci 2018 oznámil, že Hlůšková vypověděla, že přijela do Pákistánu studovat islám. Podle serveru Mera Mirpur se původně přiznala, že chtěla heroin propašovat do SAE, ale později výpověď změnila. Nejenže se poučila o pákistánské kultuře, ale přijala ji také za svou, tvrdil server. Obléká se prý do místního tradičního oděvu a zahaluje se. Server ale upozornil na to, že v minulosti například tvrdila, že drogy nepašovala a že byla zadržena bezdůvodně. Počátkem ledna 2019 dostala Hlůšková v pořadí již třetího soudce a při dalším jednání zopakovala, že se cítí nevinná.

Podle pákistánského listu Urdu Point by drogy, které Češka převážela, měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionů Kč). Pákistánský soud poslal 20. března 2019 Hlůškovou na osm let a osm měsíců do vězení za pašování drog. Češka dostala kromě trestu odnětí svobody také pokutu ve výši 113.000 pákistánských rupií (14.500 Kč).

V dubnu 2019 se Hlůšková proti rozhodnutí soudu odvolala. Ve svém odvolání k vrchnímu soudu v Láhauru žádala, aby byl rozsudek anulován, protože "popírá skutečné události případu". Do Pákistánu prý přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu