Slovensko poprvé slaví 28. říjen. Zuzana Čaputová napsala, co si myslí o Československu!

Zuzana Čaputová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. října 2021 15:06

Slovensko si dnes stejně jako Česko připomínám 103. výročí vzniku Československa. Tamní prezidentka Zuzana Čaputová napsala, že ačkoliv nejde o kulaté výročí, je to poprvé v dějinách samostatné Slovenské republiky, kdy tento důležitý den slaví i jako státní svátek. "Nebýt Československa, neexistovalo by pravděpodobně ani dnešní Slovensko," tvrdí.

"Vznik Československé republiky v říjnu 1918 je jednou z nejvýznamnějších událostí našich moderních dějin. Byl výsledkem synergie několika výjimečných osobností, zejména však Tomáše Garriguea Masaryka a Milana Rastislava Štefánika," napsala Čaputová.

"Z lidu mluvícího slovenským jazykem se po roce 1918 stal subjekt vlastních dějin, neboť získal to, co mu do té doby bylo odepřeno: státní rámec pro svůj politický, ekonomický, sociální a kulturní rozvoj. Pokud do vzniku Československé republiky mělo volební právo na Slovensku přibližně pět procent obyvatelstva, po něm se volební právo stalo všeobecným a disponovali jím už nejen muži, ale i ženy," dodala.

Podotkla, že Ústavní listina Československé republiky se svou demokratickou povahou zařadila mezi nejvyspělejší ústavy světa a poprvé v dějinách ustanovila ústavní soud jako výlučnou soudní instituci pro kontrolu ústavnosti.

Občané republiky tak poprvé v dějinách žili v ústavním zřízení, tedy v demokratickém státě, a tato zkušenost s demokracií usnadnila i návrat k demokratickým poměrům po roce 1989.

"První republice vděčíme za to, že naše jazykové a kulturní bohatství je automaticky širší a pestřejší i o hodnoty z druhé strany řeky Moravy. Z této unikátní blízkosti čerpáme i dnes. Přestože už nejsme spolu, přičemž naše klidné rozdělení bylo ukázkovou lekcí vyspělosti, zůstali jsme si stále blízcí," dodala.

Témata: Zuzana Čaputová 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu