Babiš v Pandora Papers není jediný! Další jména přijdou!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. října 2021 18:56

Zprávy o dalších českých občanech z dokumentů projektu Pandora Papers chce web Investigace.cz zveřejňovat postupně, aby byly ověřené a přesné. Jejich publikování navíc musí být ve veřejném zájmu, uvedl dnes web v prohlášení.

V neděli server vybral jako první případ premiéra Andreje Babiše (ANO), protože je v Česku jediným aktivním politikem na státní úrovni, kterého se dokumenty týkají.

Projekt Pandora Papers je založen na téměř 12 milionech dokumentů ze 14 právních kanceláří. Spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí, kteří tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci. V dokumentech se podle nich objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.

Podle serveru Investigace.cz v uniklých dokumentech figuruje přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka, uvedl web. Neplánuje však zveřejnit kompletní seznam. "Zveřejňování osobních údajů soukromých osob podléhá v porovnání s politicky činnými osobami větší ochraně soukromí," vysvětlil.

Pouhý výskyt v seznamu navíc neznamená, že se dotyčný dopustil něčeho problematického, doplnil web. "Ani to neznamená, že si založil offshore společnost, nebo že si snad vytvořil komplikované offshorové schéma. Záleží to vždy na povaze dokumentů, ve kterých se jména dotyčných objevila, na celkovém kontextu konkrétního příběhu i na postavení daného člověka," stojí v prohlášení.

Mezi českými jmény je Babiš jediným aktivním politikem na státní úrovni, který zároveň kandiduje ve sněmovních volbách, proto ho server vybral jako prvního. "Na kauze jsme strávili řadu měsíců. Nyní pokračujeme v práci na kauzách dalších lidí a nechceme publikovat kusé, z kontextu vytržené zprávy. Další případy proto budeme zveřejňovat postupně a vybereme pouze ty, které jsou opravdu ve veřejném zájmu a u nichž budeme disponovat ověřenými informacemi," uvedl server.

Témata: Andrej Babiš Pandora Papers