Obžalovaná držitelka ocenění za klamání veřejnosti Soňa Peková jde do voleb!

Soňa Peková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. září 2021 18:49

Molekulární genetička Soňa Peková, která je známá především v řadách dezinformátorů, jde do voleb. Za Švýcarskou demokracii bude kandidovat ve Středočeském kraji, navzdory obžalobě v případu údajně neoprávněných úhrad pro společnost Chambon.

Peková se během covidové pandemie proslavila výroky na adresu původu koronaviru i jeho konce. Tvrdila například, že nemoc je vytvořena uměle, ačkoliv k tomu nikdy nebyly nashromážděny důkazy. Tvrdila také, že do Vánoc zmizí, což se nevyplnilo.

Za to dostala anticenu od Českého klubu skeptiků Sysifos. Ten každoročně uděluje Bludný balvan za „významné příspěvky ke klamání veřejnosti“, a Peková je držitelkou jeho rozšíření v mimořádné covid kategorii Zlatý Bludný koviďák.

Je také obžalovaná v kauze společnosti Chambon, která prováděla podle státního zástupce Alexandra Dadama v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší.

Státní zástupce kvůli tomu obžaloval Pekovou, doktora Tomáše Kozáka a podnikatele Petra Ullricha a Luboše Paška z podvodu. Podle obžaloby od zdravotních pojišťoven podvodně vylákali přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů se získat snažili. Hrozí jim až desetileté vězení.

"Chambon byla nejlepší laboratoř svého druhu," řekla Peková novinářům. U hlavního líčení prohlásila, že se ničeho nezákonného nedopustila. Dodala, že si za výkony laboratoře stojí. Podnikatel Ullrich vypověděl, že firma jednala vždy transparentně, její metody pomáhaly zachraňovat životy a o její služby byl obrovský zájem ze strany nemocnic i lékařů. "Vůbec nerozumím podstatě toho problému, toho stíhání," řekl.

Témata: Soňa Peková Volby