Miloš Zeman prozradil, že nemá mobil. Přitom na sebe práskl něco, co neměl!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. srpna 2021 17:32

Prezident Miloš Zeman v neděli řekl, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchávala lidi z jeho nejbližšího okolí a protože nemá telefon, odposlechy se týkaly i jeho. Podle experta by si ale měl dát pozor, s kým hovoří a co do telefonu říká.

Prezident či někteří ministři disponují podle bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka telefony, u kterých mohou zajistit, že hovory nebude možné odposlouchávat. Prezident Miloš Zeman v neděli Blesku řekl, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchávala lidi z jeho nejbližšího okolí a protože nemá telefon, odposlechy se týkaly i jeho. Pokud Zeman používá telefony jiných lidí, je možné, že se v záznamech objevil, v takovém případě však byly smazány, řekl Randák ČTK. Vedoucí analytického týmu antivirové firmy Eset Robert Šuman ČTK řekl, že u vysoce postavených ústavních činitelů, politiků a dalších osob, kteří mají přístup k utajovaným či důvěrným informacím, je nutné na zabezpečení veškeré komunikace a přenos dat klást větší důraz.

Bývalý šéf civilní rozvědky Randák řekl, že někteří lidé ve státní správě, ministři či prezident mají k dispozici speciální telefony, ze kterých lze vést běžné hovory, ale zadáním kódu či určitým tlačítkem také aktivovat šifrované volání. Rozhovory mezi obdobně chráněnými telefony pak není možné odposlouchávat. "Takhle to ve vyspělých zemích, mezi které se asi bohužel nepočítáme, funguje," konstatoval.

Pokud některý z ústavních činitelů telefon nevyužívá, je to jeho věc. Pokud však prezident pro hovory používá telefony někoho jiného, měl by si dát pozor, s kým hovoří a co do telefonu říká. "Je možné, že bude odposloucháván, pakliže mluví z telefonu pana Nejedlého," řekl Randák. Zeman uvedl, že jeho ekonomický poradce Martin Nejedlý byl jednou z více odposlouchávaných osob. Zpochybnil také to, že by kontrarozvědka měla příslušné soudní povolení. Podle Randáka však BIS povolení jistě měla. "To by si nikdo nedovolil, aby něco takového udělal načerno," míní.

Témata: Miloš Zeman Karel Randák