Nošení roušek? Exprezident Klaus žaluje ministerstvo, takhle argumentuje!

Václav Klaus 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. srpna 2021 9:49 | Aktualizováno: 7. srpna 2021 22:02

Ohledně nošení ochrany dýchacích cest se v posledních týdnech i kvůli soudním rozhodnutím vede velká debata. Na soud se rozhodl obrátit i exprezident Václav Klaus, který za nenošení roušky dostal několikatisícovou pokutu.

Václav Klaus prostřednictvím svého institutu oznámil, že na konci července podal žalobu proti rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o pokutě ve výši 8 tisíc korun, kterou dostal za to, že neměl nasazenou roušku během asi tříminutového projevu dne 28. října 2020.

Klaus považuje udělení pokuty za trest za politický akt. "Krátký projev ve venkovním prostoru před minimem posluchačů nemohl mít žádné epidemické následky," uvedl mluvčí Petr Macinka.

Přestože exprezident již pokutu uhradil, rozhodl se pro tento symbolický krok "kvůli velkému množství podobně stíhaných občanů, kteří jsou perzekvováni na základě těchto opatření vlády".

"Pro většinu takových občanů je velmi obtížné, ne-li nemožné svá práva před vládními úřady hájit, což vede k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví dodržování nezákonných nařízení i nadále vynucuje a rozsudky soudů ignoruje," dodal Macinka.

Témata: Václav Klaus Zdravotnické roušky