Nová důchodová kalkulačka: Co všechno umí?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. července 2021 14:14

Informativní důchodová aplikace (IDA), tak se jmenuje nová oficiální důchodová kalkulačka. Co všechno díky ní můžete o penzích zjistit?

Novou důchodovou kalkulačku v tomto týdnu představilo ministerstvo práce a sociálních věcí společně s Českou správou sociálního zabezpečení. Co o ní instituce prozradily v tiskové zprávě?

"Díky této službě teď jednoduše a rychle každý pojištěnec zjistí, co ještě musí splnit pro nárok na starobní důchod, tj. zejména kolik let mu ještě chybí do dosažení důchodového věku nebo pro získání potřebné doby pojištění," stojí v textu.

Aplikace využívá údajů z evidence správy sociálního zabezpečení, pojištěnec také může chybějící informace doplnit. Přihlásit se do ní můžete například prostřednictvím datové schránky, přes bankovní identitu nebo eObčanku.

"Služba také poskytne informaci, jak vysoký by mohl starobní důchod pojištěnce být, pokud by do dosažení důchodového věku pracoval, a to s ohledem na jeho získané roky pojištění, dosavadní výdělky a počet vyloučených dnů," uvádí oba úřady. 

Témata: důchody Ministerstvo práce a soc. věcí čssz