"Zítra řeknu pravdu", tvrdil Babiš. Nebyla to pravda

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. července 2021 8:30 | Aktualizováno: 18. července 2021 13:38

Premiér Andrej Babiš překvapil Česko, když ve čtvrtek na facebooku avizoval, že v pátek řekne lidem pravdu. Jak se záhy ukázalo, nebyla to pravda!

Na paradox v Babišově tvrzení upozornil server EuroZprávy.cz. Ten v komentáři upozornil, že Babiš tímto tvrzením avizoval vydání své nové knihy, kterou ale veřejnosti představil ještě ten den. Nikoliv tedy "zítra", jak původně měl.

"Znáte filozofický problém, kterému se odborně říká Epimenidův paradox? Jde o logický paradox spočívající v tom, že lhář (ne)řekne pravdu. Obecně se používá tvrzení Kréťana, který řekl, že "všichni Kréťané lžou". Lže tedy také?" zamýšlí se server.

"Stejný paradox, tady už třetí, by se dal uplatnit i na včerejší Babišovo prohlášení. Kdyby se záhy neukázalo, že Babiš vlastně pravdu neřekl. V příspěvku totiž napsal "zítra řeknu pravdu". Ale ve skutečnosti řekl pravdu ještě ten samý den," dodal.

Server upozornil i na jiné paradoxy, které provází jak Babišovo odhalení knihy, tak i knihu samotnou. Tu ohodnotil jako 450stránkový PR materiál, či spíše knihu anekdot.

Témata: Andrej Babiš