Vakcína Johnson: Kvůli chybě se musela upravit Tečka!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. července 2021 15:05

Autoři upravili mobilní aplikaci Tečka pro prokazování bezinfekčnosti na covid-19, která byla spuštěna na konci června. Na twitteru o tom informovala Národní agentura pro informační a komunikační technologie (NAKIT).

Fungovala špatně pro jednodávkovou vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson. Aplikaci si stáhlo více než 700.000 lidí, aplikaci čTečka pro ověřování certifikátů asi 270.000 lidí.

Uživatelé po spuštění aplikace upozorňovali na to, že u jednodávkové vakcíny aplikace potvrzovala bezinfekčnost až po 21 dnech místo správných 14 dní jako u ostatního dokončeného očkování. 

Další změna v uznávání bezinfekčnosti, která se týká dvoudávkových vakcín Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, nastala dnes, kdy přestalo platit, že bezinfekčnost mohou lidé prokázat už 22 dní po očkování první dávkou.

Proti nakažlivější variantě delta, která je za současným nárůstem počtu nových případů v Evropě, chrání jedna dávka podle odborníků jen zhruba z 33 procent. Proto bude nově uznávaná bezinfekčnost až dva týdny druhé dávce očkování, kdy už je imunita maximální.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)