Tohle je nejstarší člověk na světě! Když začala první světová válka, bylo mu 6 let!

Emilio Flores Márquez

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. července 2021 11:42

Nejstarším mužem planety zapsaným v Guinnessově knize rekordů se stal Portoričan Emilio Flores Márquez. Je mu 112 let a 113. narozeniny oslaví 8. srpna.

Márquez se narodil jako druhé z jedenácti dětí a jako první syn v rodině pěstitele cukrové třtiny. Jako dítě byl pověřován všemi domácími pracemi i péčí o mladší sourozence.

Jak uvedla CNN, pomáhal od dětství otci zavlažovat pole a nakládat úrodu do vagonů. "Dělal jsem vše, drhnul jsem, staral se o chlapce, všechno," řekl muž, který už téměř neslyší, ale jinak je zdráv. Později po otci převzal farmu i starost o rodinu.

Pětasedmdesát let byl ženatý s Andreou Pérezovou, která zemřela v roce 2010. Měli čtyři děti a Márquez má nyní pět vnuků a pět pravnuků.

Na světě jsou už jenom dvě jeho děti, s nimiž teď žije v portorickém Río Piedrasu. Když mu bylo 101 let, voperovali mu lékaři kardiostimulátor, má ale stále sílu a cítí se zdráv.

Márquez je ve svém okolí znám jako Dom Millo. Receptem na šťastný život je podle něj "množství lásky a vyhýbání se zlobě". Márquez v Guinnessově knize rekordů převzal postavení nejstaršího muže planety po Rumunovi Dumitruovi Comanescuovi, který zemřel loni v červnu měsíc potom, co byl do knihy jako nejstarší zapsán. Bylo u tehdy 111 let a 219 dní.

Márquez se narodil o tři měsíce dříve než Comanescu a úřad zapisující rekordy do Guinnessovy knihy až po Rumunově smrti oznámil, že obdržel důkaz týkající se věku Márqueze.

Nejstarším člověkem na planetě je 118letá Japonka Kane Takanaová, která žije v pečovatelském domě ve Fukuoce. Vůbec nejvíce let se dožila Francouzska Jeanne Louise Calmentová, která zemřela roku 1997, když jí bylo 122 let.

Témata: Emilio Flores Márquez Nejstarší lidé