Nová opatření? Covid znepokojuje politiky!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. června 2021 20:46

Epidemie koronaviru začala v Česku znovu růst, nových případů bylo více než před týdnem. Reprodukční číslo je poprvé od půlky dubna nad jednou. Za nárůstem je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška zejména Praha, kde se virus šíří nejvíc mezi mladými od 16 do 29 let.

Situací se bude ve čtvrtek navečer mimořádně zabývat vláda, zpřísní asi pravidla pro návrat z dovolených. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes publikoval data za loňský rok, kdy byl covid-19 druhou nejčastější příčinou úmrtí po ischemické chorobě srdeční. Podle Nejvyššího správního soudu je diskriminační, když ministerstvo zdravotnictví pro prokázání bezinfekčnosti neuznává naměřenou hladinu protilátek.

Počet nakažených za uplynulých sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel stoupl ke dnešku na 7,2 z předchozích 6,7. Nejhorší údaj je v Praze, která má v tomto přepočtu 21 případů. Za úterý má Praha 54 nových případů covidu proti 30 z minulého úterý. Pražská hygienická stanice situaci považuje stále za klidnou. Kromě nízké proočkovanosti mladých za šířením vidí také jejich častější rizikové kontakty nebo potenciálně nedodržovaná protiepidemická opaření.

Podle Duška byla už loni Praha předskokanem další změn. Reprodukční číslo v metropoli bylo v úterý 1,38. Postupně podle něj převáží varianta viru označovaná jako delta, dříve indická. Ze začátku se to projeví stagnací, protože stará varianta brzdí a nová teprve přebírá dominanci. Trvat to může i několik týdnů, je riziko, že v Praze už se to děje. Umocní ho ještě letní cestování. Dosud laboratoře v celém Česku potvrdily 120 případů, jejich vyhodnocení od podezření zachyceného speciálním PCR testem ale trvá až měsíc.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý uvedl, že epidemie covidu v Česku ještě neskončila. Je proto potřeba pokračovat s očkováním a opatřeními proti nákaze, a to hlavně před mutacemi z jiných zemí. Ve čtvrtek se kvůli tomu sejde mimořádně vláda. Zvažovat bude povinné předložení negativního testu v zaměstnání po návratu z dovolené včetně tuzemské. Nová omezení zřejmě čekají cestovatele do zemí, kde se situace zhoršuje. Zrušena bude zřejmě možnost prokazovat se bezinfekčností už po první dávce očkování, která na delta variantu funguje jen asi ze třetiny. Dostatečně před vážným průběhem chrání dokončené očkování.

Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je kromě očkování také nákaza v posledním půl roce nebo negativní test. Podle Nejvyššího správního soudu ale tím ministerstvo zdravotnictví diskriminuje osoby, které mají testem změřenou dostatečně vysokou hladinu ochranných protilátek. Opatření platné v květnu, které jim neumožňovalo návštěvy některých služeb či akcí, považuje za nezákonné. Ministerstvo se tomu ale dlouhodobě brání s argumentem, že není odborná shoda na tom, jaká hladina protilátek je pro ochranu před nákazou dostatečná.

ČSÚ také dnes zveřejnil data o tom, že v loňském roce byl covid-19 druhou nejčastější příčinou úmrtí. Na třetí místo odsunul cévní mozkové případy. Jako primární příčině smrti mu podlehlo 10.539 osob, tedy více než osm procent zemřelých. Souvislost s covidem-19 měla loni smrt více než 17.000 lidí. Celkem v loňském roce zemřelo přes 129.000 lidí, o 15 procent více než předloni. Nejvyšší nárůst byl právě v posledních třech měsících roku, kdy vrcholila druhá vlna epidemie. Podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka budou zřejmě ještě vyšší čísla v prvních měsících letošního roku.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš