Obec Hrušky, Mikulčice a další: Jaká jsou pravidla pro dobrovolníky?

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. června 2021 15:03

Těžce zasažené obce na jihu Moravy s povděkem vítají pomoc dobrovolníků. Aby však nevznikl chaos, musí existovat nějaká pravidla. Jak pomoc obyvatelům obcí, jako jsou Hrušky nebo Mikulčice, nabídnout?

Dobrovolníci mohou dál jezdit pomáhat do obcí na Břeclavsku a Hodonínsku, které zasáhla bouřka. Dodržovat ale musí stanovené podmínky, jako bezpečnost, nahlášení se v obci a odstavení auta na okraji obce, aby se neblokovala doprava uvnitř obcí. 

V neděli kraj vydal pro dobrovolníky pravidla, na základě kterých mohli přijet, někde jich bylo ale takové množství, že už je některé obce odmítaly. Dnes počet dobrovolníků podle odhadů poklesl na desetinu.

I samy obce žádají dobrovolníky, aby nabídky pomoci směřovaly na ně. Například v případě hrušek lze informovat obecní úřad na telefonech 519 343 220 a 519 343 221, nebo se obrátit na e-mail: obec@hrusky.cz.

Moravská Nová Ves naopak na sociální síti sama informuje o tom, co je v danou chvíli nejvíce potřeba. Aktuálně se jedná například o plynové vařiče. 

V případě Mikulčic lze pro změnu hlásit dobrovolnickou činnost skrze online formuláře. Ty jsou rozděleny na materiální pomoc, zde, a fyzickou pomoc zde.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021)