Cestovatelský semafor se mění! Češi mohou cestovat snadněji, někam nepotřebují ani test!

Cestování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. června 2021 10:31 | Aktualizováno: 19. června 2021 14:01

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) zařadilo Českou republiku mezi takzvané zelené země s nízkým rizikem nákazy. Tím se usnadní cestování do evropských zemí, které se řídí společným unijním semaforem.

Pro většinu oblíbených turistických destinací, včetně Chorvatska, už Češi nebudou potřebovat negativní test ani trávit čas v karanténě.

Cestující ze zemí nebo regionů klasifikovaných jako zelené, bez ohledu na své občanství, mohou vstoupit do Chorvatska, aniž by podléhali požadavku izolace nebo testu.

Dosud byl vstup do Chorvatska možný jen po nejméně 14 dnech od dokončení očkování, do 180 dní po prodělání nemoci covid-19 nebo s negativním PCR nebo antigenním testem.

Evropská komise (EK) v polovině června spustila platformu Re-open EU, kde je možné přehledně najít pravidla pro vstup do jednotlivých zemí Evropské unie a také na Island, do Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska v závislosti na barvě výchozí země na cestovatelském semaforu.

Platforma používá informace z ECDC a každý den je aktualizuje. Platforma, dostupná pro počítač i mobilní telefony, je k dispozici také v češtině.

Témata: cestování EU češi