Zemřela Libuše Šafránková, hvězda a kultovní herečka, píše světový tisk!

Šafránková, Libuše

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. června 2021 16:42

Zpráva o úmrtí české herečky Libuše Šafránkové se dostala na titulní stránky portálů předních německých médií včetně deníků Bild, Die Welt, Der Tagesspiegel nebo televize RTL. O Šafránkové informují jako o hvězdě a kultovní herečce, kterou proslavila filmová role v pohádce Tři oříšky pro Popelku.

"Zemřela hvězda ze Tří oříšků pro Popelku," připomněl už v titulku zprávy portál německé mediální skupiny RND. Poznamenal, že role Popelky, macechou ustrkované dívky, do které se zamiloval princ, Šafránkovou proslavila. Film, který v roce 1973 vznikl v československé a východoněmecké koprodukci, se stal úspěšný v zahraničí. Pohádku mají rádi nejen Němci, ale i obyvatelé Skandinávie.

O oblibě pohádky v Německu svědčí podle RND i to, že veřejnoprávní televize ARD ji během tří vánočních svátků odvysílala devětkrát. "Každý rok přiláká o Vánocích k televizím miliony diváků," dodal portál.

Bulvární list Bild, který je nejprodávanějším deníkem v Německu, o Šafránkové píše jako o herečce z kultovního filmu. "Za hranicemi své země byla známa jako Popelka," uvedl Bild. Ten také připomněl, že německý herec Rolf Hoppe, který hrál krále, jehož syn se do Popelky zamiloval, zemřel v roce 2018 ve věku 87 let.

"Velké oblíbenosti dosáhla díky hlavní roli v pohádce Tři oříšky pro Popelku z roku 1973," napsal o Šafránkové Die Welt. Dodal, že tento romantický snímek je neoddělitelně spjat s německými Vánocemi. Die Welt rovněž poznamenal, že Šafránková hrála ve 150 filmech včetně oscarového dramatu Kolja.

Za hvězdu označil Šafránkovou také portál VIP.de, který se věnuje zprávám ze světa celebrit.

O úmrtí české herečky informují i saské deníky. Sasko se navíc považuje za baštu milovníků Popelky, neboť na tamním zámku Moritzburg nedaleko Drážďan se část filmu točila. Na to upozornil lipský list Leipziger Volkszeitung.

"Češi a nejen oni truchlí za svou nejoblíbenější pohádkovou princeznu," napsal saský deník Sächsische Zeitung. Ten uvedl, že Šafránková se potýkala s rakovinou plic a že v roce 2015 v telefonickém rozhovoru před Vánocemi děkovala svým německým fanouškům za přání a podporu.

Témata: Libuše Šafránková