PCR testy zdarma se laboratořím nelíbí. Pojišťovna je kleply přes prsty!

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. června 2021 10:56

Testovací laboratoře mají povinnost řídit se ministerským mimořádným opatřením, které jim nařizuje provádět PCR testy pojištěncům zdarma. Tvrdí to mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Vlastimil Sršeň.

idé mají nárok na dva PCR testy měsíčně hrazené z veřejného zdravotního pojištění od začátku června, někde je ale laboratoře zatím nenabízejí. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví i pandemického zákona hrozí za porušení mimořádného opatření pokuta až tři miliony korun. Podle ministerstva zdravotnictví hrozí také kontrola z pojišťovny.

V mimořádném opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví v pátek 28. května, se uvádí, že všem poskytovatelům zdravotních služeb, kteří metodou PCR na nákazu koronavirem testují, se nařizuje dvakrát měsíčně udělat test lidem, kteří jsou účastní veřejného zdravotního pojištění.

"Pokud poskytovatel neumožní výkon zdarma, má-li na něj občan dle mimořádného opatření nárok, může proběhnout následná kontrola vykázaných výkonů a prošetření odběrového místa zdravotní pojišťovnou," sdělil na dotaz ČTK Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva.

V prvních dnech některé laboratoře tuto možnost nenabízely a lidé, kteří test nutně potřebovali například pro cestování, si ho museli zaplatit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na dotaz ČTK ve středu řekl, že mají nárok na to, aby jim testovací centrum peníze vrátilo.

S tím ale některé laboratoře nesouhlasí. Například podle mluvčího laboratoří GHC Genetics Michala Mikšíka se firma chtěla problému a nejasnostem s placením vyhnout, proto službu nenabízí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)