Certifikát o očkování: Jak velký je o něj zájem?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. června 2021 10:18

Lidé si ke včerejšímu dni stáhli více než 780.000 certifikátů, kterými mohou doložit svou bezinfekčnost nemoci covid-19. Na twitteru to uvedl tým Chytré karantény.

První den přitom systém vykazoval problémy. Někteří lidé v něm nenašli část záznamů, nebo dlouho čekali na SMS s přístupovým kódem. Do systému se lze ale také přihlásit pomocí datové schránky nebo dalších metod, například skrze bankovní identitu.

V současné době mohou lidé doklad o bezinfekčnosti použít pro přístup ke službách či hromadným akcím, které takové potvrzení vyžadují, například u kadeřníka, při vstupu do bazénů, wellness nebo návštěvě kina, divadla a dalších akcích. Při kontrole hygieniků se dokladem musí prokázat také návštěvníci restaurací.

Pro cestování je možné ho využívat zatím jen mezi zeměmi, se kterými ČR uzavřela vzájemné smlouvy. Vedle sousedních Německa, Polska, Rakouska a Slovenska je to také Maďarsko, Chorvatsko nebo Slovinsko. Pro každou zemi ale platí jiná pravidla, jak dlouho musí být lidé očkovaní, někde i pro různé typy vakcíny.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování