Certifikát o prodělaném covidu: Jak si ho stáhnout online? NÁVOD

Očkovací portál občana

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2021 13:09 | Aktualizováno: 5. června 2021 21:49

Certifikát o prodělaném covidu, potvrzení o očkování nebo o prodělaném testu lze od začátku měsíce stáhnout online. Podívejte se, jak na to.

Doklad o bezinfekčnosti je potřebný například pro návštěvu hromadných akcí, restaurací nebo cestování do sedmi evropských zemí. V papírové podobě lze doklad získat v očkovacím centru nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař.

Dostatečnou ochranu podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví poskytuje už doba 22 dní po podání první dávky očkování proto koronaviru. Certifikát o očkování můžete získat zde. 

Kompletní imunita vzniká až zhruba dva týdny po dokončeném očkování, bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale mírnější podmínky hájil tím, že ochrana je srovnatelná například s antigenním samotestem.

Negativní test je další možností, jak prokázat bezinfekčnost. Pro některé služby či akce je nutný test odebraný zdravotníkem, PCR nebo antigenní, jinde stačí právě i samotest, třeba ze zaměstnání či školy, kde se testuje jednou týdně. Provozovatelé restaurací testy kontrolovat nemusí, například u kadeřníka nebo na hromadných akcích je nutné test předložit a pro akce je uznávaný jen od zdravotníků. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování