"Vy jste se zbláznil!" Exprezident Klaus přerušil živý rozhovor v rádiu!

Václav Klaus 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

2. června 2021 20:42

Bývalý prezident Václav Klaus dnes předčasně ukončil živý rozhovor pro Český rozhlas-Radiožurnál, ve kterém odpovídal na dotazy týkající se jeho údajné role v půjčce Sovětskému svazu. Moderátora pořadu obvinil ze lži.

Klaus dnes v Radiožurnálu zopakoval, že jde o snůšku lží a výmysl "aktivistických novinářů." Odmítl, že měl s převodem peněz cokoliv společného. Podle Klause nikdo žádné peníze do Sovětského svazu neposlal, pouze byla otevřena úvěrová linka na nákup zboží z Československa, která byla v gesci ministerstva zahraničního obchodu, nikoliv financí.

Klaus v rozhovoru opakovaně vytkl moderátorovi Radiožurnálu, že ho neposlouchá a že se "zbláznil". Rovněž ho obvinil ze lži a z toho, že se nesnaží pochopit jeho vysvětlení. "Lžete záměrně s ostatními soudruhy z Hospodářských novin, asi do jejich klanu patříte," řekl Klaus moderátorovi. Po zhruba deseti minutách se Klaus zvedl a rozčileně odešel ze studia.

Václav Klaus odešel @vladimirkroc z rozhovoru na Radiožurnálu. pic.twitter.com/OqK6st3vlE

— František Lutonský (@FLutonsky) June 2, 2021

Článek o tom, že Klausem vedené ministerstvo financí tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku otiskly Hospodářské noviny 25. května. Deník se odkazuje na dokumenty z Národního archivu, které vypátral ve spolupráci se serverem Aktuálně.cz, týdeníkem Respekt a protikorupční organizací Růžový panter.

Klaus už v den zveřejnění článku označil informace za neuvěřitelnou snůšku lží. Podle něj šlo o předem připravený útok na jeho osobu, eventuálně s cílem blokovat jeho případný návrat do politiky.

Témata: Václav Klaus Český rozhlas