Čeští horolezci v Himálaji: Po zdolání hory řeší další nepříjemnosti!

Marek Holeček a Radoslav Groh.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. června 2021 11:11

Čeští horolezci Marek Holeček a Radoslav Groh svedli v uplynulých dnech úspěšný boj o přežití těsně pod jedním ze sedmitisícových himálajských vrcholů. Jenže celé dobrodružství tím nekončí.

Helikoptéra je sice z hor převezla do bezpečí nepálského Káthmándú, jenže tam přišel podle Holečka další zážitek. "Předesílám, že mi nic není, však doba je zvláštní," podotkl hned na úvod.

Podle svých slov byl převezen na kliniku s tím, že jde o nutnou procesní záležitost. "Tam mi třikrát odebrali krev, takže mě regulérně vykrvili. Pak rentgenovali a následně vyhodnotili, že potřebují kyslík, pak jsem dostal 1000 prášků," napsal horolezec na facebooku.

"Takže jsem se mávnutím proutku mohl z fleku stát distributorem drog. Když jsem je odmítl žrát a cokoliv s nimi dělat, dospěli k hodnocení, že jsem na hlavu a s jistotou umřu. Však se slovy, že to risknu mě houkačka vezla liduprázdným městem zpět," popsal.

Holeček dodal, že zatím nemají letenku domů, což je poslední, ale velký problém. Těší ho alespoň fakt, že jejich nová cesta na sedmitisícovku Baruntse slaví světový úspěch.

Témata: Marek Holeček (horolezec) Horolezectví