Valorizace důchodu 2022: Kalousek a Maláčová se do sebe pustili!

Miroslav Kalousek na sněmu strany TOP 09 (25.11.2017). 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. května 2021 10:00 | Aktualizováno: 28. května 2021 22:03

Vládní koalice ANO a ČSSD v tomto týdnu rozhodla, že důchodcům porostou v příštím roce penze ještě o 300 korun nad rámec zákonné valorizace. Na politické scéně to i vzhledem k blížícím se volbám vyvolalo velké emoce.

Kriticky se k záměrům kabinetu Andreje Babiše (ANO) vyjádřil především bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který se obává rozpočtových dopadů tohoto kroku.

"Proč máme v zákoně valorizační vzorec, když ho populistická vláda pokaždé prolamuje, aby si nakoupila hlasy seniorů? Peníze na to vláda přitom nemá. Půjčí si je od vnuků těch důchodců a ti je budou splácet s krvavými úroky. Tohle vážně chceme?" podotkl na twitteru.

Ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) pak naštvala jeho slova o tom, že se důchodci s nižší penzí zkrátka mohou uskromnit.

"Prokrista! Ti lidé celý život pracovali a my je budeme ještě v pětaosmdesáti posílat na pole s rýčem a s motykou? To snad ne! A zdražující energii si budou také důchodci vyrábět sami? Nebo jim pan Kalousek doporučí svítit petrolejkou a vařit na ohni?" obořila se na něj na facebooku.

"Důchodci nikomu nic nedluží! A rozhlédněte se kolem sebe, nejtěžší to dnes mají starodůchodci, invalidé a osamělé seniorky. Těch 300 korun nad zákonnou valorizaci je to nejmenší, co pro ně můžeme udělat! Jsem ráda, že jsem ty tři stovky prosadila," dodala Maláčová. 

Témata: důchody Jana Maláčová (ČSSD) Miroslav Kalousek