Eurovision Song Contest: Pusťte si záznam dramatického finále!

Eurovision Song Contest 2021

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. května 2021 12:51

Velké finále hudební soutěže Eurovize se sice letos obešlo bez české účasti, přesto bylo dramatické do poslední chvíle. Unikátní hlasovací systém totiž zaručuje, že až do samotného závěru není jasné, kdo skutečně vyhraje. A vše se může během několika sekund změnit.

Podobně tomu bylo i v sobotu, kdy se zdálo, že se o prvenství popere Švýcarsko s Francií. To aspoň naznačovaly hlasy odborných porot, do kterých jim pak hodili vidle diváci.

Ti totiž některé země nechali bez bodu, jiné ale katapultovali do předních příček. A vystřelili nahoru favorizovanou Itálii, která nakonec soutěž vyhrála.  

Italská kapela Måneskin uspěla s písní Zitti e buoni. Na druhém místě se umístila francouzská zpěvačka Barbara Pravi s písní Voilà. Třetí skončil švýcarský zpěvák Gjon's Tears s písní Tout l'univers.

Soutěže se opět každoročně účastní i Česká republika, jejíž zástupce, 33letý český zpěvák a tanečník Ben Cristovao, který v soutěži vystupuje pod zkráceným jménem Benny Cristo, se do finále neprobojoval. Dnes se proto na pódiu neobjevil, stejně jako vítěz posledního ročníku v roce 2019, nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Byl pozitivně testován na covid-19 a je v karanténě.

Většina zemí včetně Česka i letos znovu vyslala stejné zástupce jako loni, z 39 účastnických zemí jich 26 jméno soutěžícího interpreta nezměnilo. V rotterdamské aréně Ahoy, která má kapacitu pro 15.000 lidí, smí show sledovat přímo na místě diváci.

Jejich počet byl ale kvůli bezpečnosti omezen na 3500. Další desítky milionů lidí pak fandí během televizních a internetových přenosů. Odhaduje se, že jich je na 200 milionů z celého světa.

Soutěž Eurovize se koná každoročně už od roku 1956. Sledovanost finálového večera se odhaduje až na 200 milionů diváků. Dodnes nejslavnějším vítězem zůstává švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže.

Mezi další známé tváře, které v Eurovizi uspěly, patří Rakušan Udo Jürgens (1966), nebo Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Soutěže se v minulosti zúčastnil i Karel Gott.

Témata: Eurovize